Οικολόγοι: Ο δρόμος του μνημονίου είναι μονόδρομος

Ως Κίνημα Οικολόγων από τη πρώτη στιγμή θέσαμε θέμα “ρήτρας διαφυγής” από το μνημόνιο, είπε σήμερα η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ελένη Χρυσοστόμου.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι “όπως έχουμε ήδη υποδείξει, πρέπει να αποτελεί καθοριστικό στοιχείο του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, η “ρήτρα διαφυγής” δηλαδή πρέπει να καθορίζεται η διαδικασία πρόωρου τερματισμού της και να είναι κατοχυρωμένο το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποδεσμευτεί από το μνημόνιο χωρίς επιπτώσεις και τιμωρία”.

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα καταγγελίας της συνθήκης και η απελευθέρωση από το μνημόνιο, σημείωσε, θα είναι πολιτικά και νομικά αδύνατη, τότε το μνημόνιο θα αποτελέσει τη θηλιά η οποία θα στραγγαλίσει την οικονομία της χώρας μας.

“Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τα πιο πάνω επιχείρησε να προσθέσει στο μνημόνιο σχετική αναφορά για την περίπτωση του πρόωρου τερματισμού του. Απέτυχε γιατί δεν το αποδέχθηκε η τρόικα. Μας είπαν ότι ρήτρα πρόωρης απελευθέρωσης από το μνημόνιο θα περιλαμβάνετε στη δανειακή σύμβαση”, πρόσθεσε.

Μετά από προσεκτική νομική επεξεργασία του κειμένου της δανειακής σύμβασης, ανέφερε η κ. Χρυσοστόμου, προκύπτει ότι δεν υπάρχει πρόνοια για πρόωρη αποδέσμευση από τις υποχρεώσεις της Κύπρου, όπως προκύπτουν από το μνημόνιο.

Η εφαρμογή των όρων του μνημονίου άπαξ και υπογράφηκε και επικυρώθηκε από τη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, σημείωσε, είναι δεσμευτική για την Κυπριακή Δημοκρατία.

“Σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, η λύση των οικονομικών προβλημάτων πρέπει να είναι εκτός μνημονίου”, είπε.

Η κ. Χρυσοστόμου ανέφερε πως τις τελευταίες μέρες έχουν κατατεθεί σειρά από αξιόλογες εισηγήσεις και προτάσεις από επιφανείς επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό που μας κατευθύνουν εκτός μνημονίου και εκτός ευρωζώνης.

“Δυστυχώς οι αρμόδιοι αρνούνται καν να τις συζητήσουν και μας οδηγούν στον καταστροφικό από οικονομική και κυρίως πολιτική άποψη δρόμο του μνημονίου. Η διαπίστωση ότι αυτός ο μονόδρομος δεν έχει πόρτα εξόδου δυναμώνει την πεποίθησή μας ότι πρέπει να επιλέξουμε τον δύσκολο μα εντούτοις ελπιδοφόρο δρόμο εκτός μνημονίου”,