Οικολόγοι: Οι ποινές χάδια δεν οδηγούν στην κάθαρση

Χάδι στη πλάτη των υπευθύνων για την παράτυπη αγορά ελληνικών ομολόγων από την τράπεζα Κύπρου, αποτελεί η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η πολυαναμενόμενη καταδίκη- καταπέλτης αποδείχτηκε ελλιπής και ανεπαρκής.

Το μέγεθος του εγκλήματος ουδόλως συνάδει με την τιμωρία και σίγουρα δεν καταλαγιάζει το περί δικαίου αίσθημα του Κυπριακού λαού. Οι επιπτώσεις των πράξεων των όσων κατονομάζονται -αλλά και όσων δεν κατονομάζονται – δεν αντικατοπτρίζονται στη χθεσινή ανακοίνωση. Γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν προχωρά σε εις βάθος και ουσιαστική έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν ερευνώντας τις ετήσιες εκθέσεις, τα τριμηνιαία αποτελέσματα και τα ενημερωτικά δελτία και περιορίζεται σε δύο ελλιπείς ανακοινώσεις;

Ποιός θα απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που αφορούν τη ρευστοποίηση και την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων; Μόνο ως μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινή ανακοίνωση. Είναι όμως ανεπαρκής. Για μια ενέργεια που φόρτωσε την Κυπριακή οικονομία με μια ζημιά αρκετών δισεκατομμυρίων επιβλήθηκαν τιμωρίες που δεν συνoποσούνται ούτε καν σε ένα εκατομμύριο. Σημειώνεται ότι η νομοθεσία προνοεί για μεγαλύτερες χρηματικές ποινές.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι επιβάλλεται στην Τράπεζα Κύπρου – για την οποία καταβάλλεται συλλογική προσπάθεια για τη σωτηρία της- πολύ μεγαλύτερο πρόστιμο – το οποίο θα μετακυλήσει στους κουρεμένους καταθέτες που είναι πλέον μέτοχοι- από το πρόστιμο που επιβλήθηκε στα φυσικά πρόσωπα που ευθύνονται για αυτή την απόφαση.

Πάγια θέση των Οικολόγων είναι ότι πρέπει να πληρώνουν για τις ζημιές που προκαλούν στα δημόσια οικονομικά, στις τράπεζες και στην οικονομία, τα πρόσωπα που ευθύνονται για τις πράξεις ή παραλείψεις που προκαλούν. Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση ανευθυνότητας όπου οι υπεύθυνοι για τα λάθη και τα εγκλήματα “την κάνουν με ελαφριά πηδηματάκια” ή με ποινές-χάδια.