ΔΗΚΟ: Αποφάσεις της κ.ε. και καταστατικές αλλαγές

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Άγγελος Βότσης προέβη σήμερα στις πιο κάτω δηλώσεις:

Η σημερινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗ.ΚΟ. έχει συγκληθεί για να επεξεργαστεί τις προτάσεις για καταστατικές αλλαγές που θα τεθούν προς συζήτηση και έγκριση στο Καταστατικό Συνέδριο του Κόμματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου.

Στην αρχή της σημερινής διαδικασίας, η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ όπως οι επιδιωκόμενες καταστατικές αλλαγές εξυπηρετούν τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές:

1. Στόχος των επιδιωκόμενων καταστατικών αλλαγών πρέπει να είναι η βελτίωση κατά το δυνατόν της δομής, της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότερης πολιτικής, οργανωτικής και επικοινωνιακής δράσης του Κόμματος.
2. Στόχος επίσης είναι η ενίσχυση και εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλο το εύρος της λειτουργίας του Κόμματος και η διαφύλαξη και ενίσχυση της κομματικής πειθαρχίας και της κομματικής τάξης.
3. Η καθιέρωση της αρχής της λογοδοσίας σε όλα τα επίπεδα ώστε η ψήφος δια της οποίας αναλαμβάνονται τα διάφορα αξιώματα να έχει το νόημα εντολής για τη διεκπεραίωση των συγκεκριμένων καθηκόντων και υποχρεώσεων.
4. Η ανάδειξη και εμπέδωση της αρχής της συλλογικότητας, του σεβασμού των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων και η διασφάλιση της συντεταγμένης λειτουργίας του Κόμματος.
5. Η αποτροπή φαινομένων εσωστρέφειας και συμπεριφορών που μειώνουν την πολιτική αξιοπιστία του Κόμματος.
6. Η ενίσχυση της αρχής της συμμετοχικότητας και του αισθήματος ευθύνης και καθήκοντος των στελεχών σε όλα τα επίπεδα.

Στη συνέχεια, με συντριπτική πλειοψηφία η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε όπως η εκλογή του Προέδρου του Κόμματος γίνεται σε ξεχωριστή ψηφοφορία. Η εκλογή των υπόλοιπων αξιωματούχων και μελών κεντρικών και επαρχιακών συλλογικών οργάνων θα γίνεται σε άλλη εκλογική διαδικασία.

Η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση θα αφορά μόνο στην εκλογή Προέδρου του Κόμματος. Για τα υπόλοιπα κεντρικά αξιώματα και επαρχιακά αξιώματα και τις θέσεις που αφορούν κεντρικά και επαρχιακά συλλογικά όργανα, θα ακολουθήσει άλλη εκλογική διαδικασία εντός τριών μηνών.

Ακολούθως, η Κεντρική Επιτροπή ομόφωνα ή με πλειοψηφία κατέληξε σε σειρά προτάσεων για καταστατικές αλλαγές, που, μεταξύ άλλων, προνοούν:

– Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι θα έχουν όλα τα μέλη του Κόμματος που είναι εγγεγραμμένα στο Κεντρικό Μητρώο του Κόμματος τουλάχιστον 9 μήνες πριν τη διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών. Τονίζεται ότι η πρόνοια αυτή θα ισχύσει μετά τις επικείμενες εκλογικές διαδικασίες.

– Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που αναλογούν σε κάθε επαρχία θα εκλέγονται από τα μέλη της οικείας επαρχιακής οργάνωσης.

– Διεύρυνση του Εκτελεστικού γραφείου, ώστε πέρα από τους αξιωματούχους της ηγετικής πυραμίδας και τα 15 αιρετά μέλη, να συμμετέχουν και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι Πρόεδροι των Επαρχιακών Επιτροπών και ο Οικονομικός Διαχειριστής του Κόμματος.

Υιοθετήθηκαν, επίσης, προτάσεις για ανακατανομή εξουσιών και αρμοδιοτήτων σε διάφορους αξιωματούχους, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία του Κόμματος.

Επίσης, η Κεντρική Επιτροπή συμφώνησε με πρόταση να ενσωματωθεί στο Καταστατικό πρόνοια για εφαρμογή του Πόθεν Έσχες, καθώς και πρόνοια για υλοποίηση της αρχής της κοινωνικής λογοδοσίας και της διαφάνειας.

Οι προτάσεις της Κεντρικής Επιτροπής θα διαβιβαστούν τις προσεχείς ημέρες στους συνέδρους που θα πάρουν μέρος στο Καταστατικό συνέδριο της 20ης Οκτωβρίου.