Οικολόγοι: Να παρθούν άμεσα μέτρα για προώθηση βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΒΑΡΙΑ ΥΦΕΣΗ ΕΝΩ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΑΝΑΚΑΠΤΕΙ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η οικονομία της Ευρωζώνης κατάφερε επιτέλους το δεύτερο τρίμηνο του 2013 να παρουσιάσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Μετά από 18 μήνες συνεχούς ύφεσης η ευρωζώνη παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Όμως αυτό κυρίως οφείλεται στην εξαιρετική επίδοση της Γερμανίας και Γαλλίας και λιγότερο στις ελαφρά καλύτερες επιδόσεις των χωρών που υπόκεινται τους περιορισμούς και τη λιτότητα των μνημονίων της Τρόικας.

Δυστυχώς η Κυπριακή οικονομία βρίσκεται στον πάτο. Η συρρίκνωση της Κυπριακής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας η ετήσια συρρίκνωση της Κυπριακής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2013 ανήλθε στο 5.2% και πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων 40 χρόνων.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί την κυβέρνηση να περιορίσει τις σπατάλες και τα λειτουργικά έξοδα του προϋπολογισμού για το 2014 για να προκύψουν κονδύλια χρηματοδότησης μικρών έστω, αλλά σημαντικών τοπικών έργων ανάπτυξης.

Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς την αναστολή κατασκευής και του πιο μικρού αναπτυξιακού έργου ( ένα γεφύρι, ένας τοπικός δρόμος, ένα αγροτικό κέντρο υγείας κλπ) με πρόσχημα τις ανάγκες μείωσης των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού. Ίσως να είναι καλύτερα- σε συνεννόηση με τους συνδικαλιστικούς φορείς- να καλεστούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να προσφέρουν ακόμα ένα μικρό μέρος των απολαβών τους για να προχωρήσουν αναγκαία έργα ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα επιβάλλεται να ενταθούν τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Πρέπει να επανέλθουν στη Βουλή τα νομοσχέδια που αφορούν την ποινικοποίηση της παράλειψης έκδοσης απόδειξης και να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Πρέπει επίσης να ενταθεί και εντατικοποιηθεί ή διεκδίκηση και απορρόφηση κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα, ιδιαίτερα στους τομείς της Πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης.
ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ