Οικολόγοι: Να λειτουργήσουν αμέσως οι αγροτικοί πυροσβεστικοί σταθμοί

Η μη λειτουργία των αγροτικών πυροσβεστικών σταθμών λόγω των γνωστών περικοπών που επέβαλε η πολιτική λιτότητας της Τρόικας, είναι μια από τις δυσκολίες που συνάντησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές του πρώτου μήνα του καλοκαιριού. Ήδη φέτος κάηκε έκταση γης που αντιστοιχεί στο 50% της περσινής καμένης γης (πέραν των 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων). Η διαπίστωση αυτή είναι ένας πολύ κακός οιωνός για τη συνέχεια.

Περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις αποτελεσματικά μέχρι να φθάσουν τα εναέρια μέσα, επεκτείνονται και λαμβάνουν διαστάσεις μεγάλης καταστροφής. Η στελέχωση αγροπυροσβεστικών σταθμών καθυστερεί λόγω των μέτρων λιτότητας. Οι πυροσβέστες – άρτια καταρτισμένοι σε αντιμετώπιση περιστατικών σε αστικές περιοχές – αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις πυρκαγιές στην ύπαιθρο, χωρίς τη βοήθεια των αγροπυροσβεστικών.

Δυστυχώς, οι προειδοποιήσεις μας έπεσαν σε «ώτα μη ακουόντων». Τώρα τις ζημιές ποιος θα τις πληρώσει, η Τρόικα ή το Υπουργείο Οικονομικών;

Επιτέλους, ας στελεχωθούν αμέσως οι αγροτικοί πυροσβεστικοί σταθμοί.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ