Οικολόγοι: Μην εγκαταλείπετε ζώα ελέω διακοπών

Το φαινόμενο να εγκαταλείπεται ένα ζώο, και κυρίως ένας σκύλος, στους δρόμους γιατί η οικογένεια θα πάει διακοπές και δεν έχει που να το αφήσει, άρχισε τα τελευταία χρόνια να αυξάνεται ανησυχητικά, σε σημείο που Δήμοι και Κοινότητες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα, πλέον, ζώα που κυκλοφορούν στους δρόμους.

Εγκατάλειψη πρέπει να θεωρείται και η συνήθεια ορισμένων να αφήνουν τα ζώα τους κλειδωμένα στο σπίτι, στη βεράντα ή ακόμα και στην ταράτσα του σπιτιού, με αποτέλεσμα τα ζώα να βασανίζονται και να βασανίζουν με τα γαυγίσματα τους όλη τη γειτονιά.

Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτη τη στάση πολλών συμπολιτών μας, οι οποίοι παρά την ηθική αλλά και νομική υποχρέωση που αναλαμβάνουν αγοράζοντας και μεγαλώνοντας ένα σκύλο, συμπεριφέρονται με αυτό τον απάνθρωπο και απαράδεκτο τρόπο.

Ο νόμος 461/94, στο άρθρο 11, αναφέρει ρητά πως για τα ζώα τα οποία μεγαλώνουν κάτω από τη φροντίδα του ανθρώπου, οι ιδιοκτήτες τους έχουν νομικές υποχρεώσεις σε σχέση με τη διαβίωση, τη διατροφή και την ευημερία τους. Οι ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένων ζώων υπόκεινται σε ποινική δίωξη και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

Οι Οικολόγοι έχουν δώσει πολλές μάχες τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής και πέτυχαν να ψηφισθούν προτάσεις νόμων που αποσκοπούν στην ευημερία και την ορθή φροντίδα των σκύλων. Πρόσφατη επιτυχία μας μπορεί να θεωρηθεί η νομοθεσία για τη δημιουργία ειδικού σώματος της αστυνομίας για την εφαρμογή των νόμων που αφορούν την ευημερία των ζώων (αστυνομία ζώων). Δεν είναι όμως αρκετός ένας νόμος από μόνος του για να λύσει το πρόβλημα. Χρειάζεται και έμπρακτη απόδειξη από τους πολίτες ότι νοιάζονται και αγαπούν πραγματικά τα κατοικίδια ζώα τους. Από τη στιγμή που μια οικογένεια αποφασίζει ότι θα έχει ένα σκύλο στο σπίτι, πρέπει να αποδεχτεί και να αναλάβει τις υποχρεώσεις της. Τα κατοικίδια δεν είναι Χριστουγεννιάτικα δωράκια τα οποία εγκαταλείπονται μόλις περάσουν οι γιορτές και ο πρώτος ενθουσιασμός.

egkataleipsi zoon logo diakopon

Η λύση στο πρόβλημα είναι – εάν δεν μπορεί η οικογένεια να πάει διακοπές με το σκύλο της – να αφήνονται τα ζώα σε ειδικά ξενοδοχεία στα οποία τυγχάνουν σωστής φροντίδας ή σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σπίτι όπου το ζώο θα περάσει τις μέρες των διακοπών σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.

Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να ενσκήψουν με σοβαρότητα στο θέμα αυτό, τόσο με εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών όσο και με την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, με στόχο να σταματήσει το απάνθρωπο αυτό φαινόμενο, που δεν μας τιμά καθόλου ούτε σαν κράτος ούτε σαν πολίτες.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ