Μια χώρα ..ένας λαός..που δυστυχώς δεν έχουν ηγέτες…

Tα δάνεια των πολιτών, οι τράπεζες και οι πολιτικοί

Του Ανδρέα Γρηγορίου

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ παρακολουθώ, όσο μου επιτρέπει ο χρόνος μου ,τις εξελίξεις γύρω από τα καυτά θέματα της οικονομίας μας. Είτε το θέλεις , είτε όχι ,αυτά είναι τα κυρίαρχα θέματα στην επικαιρότητα. Τα θέματα της οικονομίας. Και του δράματος που όλοι μας τραβάμε. Οι πολιτικοί μας, όλοι αυτοί που αποδέχθηκαν τον μηχανισμό στήριξης, όλοι αυτοί που ψήφισαν τα μνημονιακά νομοσχέδια τα οποία εφαρμόσαμε προτού καν καταλήξουμε με την τρόικα, και προτού καν συμφωνήσουμε στο μνημόνιο, γυροφέρνουν από κανάλι σε κανάλι κάθε βράδυ και κάθε μεσημέρι..και, δυστυχώς, αναμασούν τα ίδια και τα ίδια.. Τι, στην ουσία, αναμασούν; Θεωρίες, θεωρίες, θεωρίες..τίποτα περισσότερο. Καμιά ουσιαστική, πρακτικά εφαρμόσιμη πρόταση, καμιά ιδέα, όλα της Χαλιμάς τα παραμύθια..

Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ κατάσταση στη χώρα μας είναι πλέον τραγική από όλες τις απόψεις. Και, το χειρότερο, όσο περνάει ο καιρός, γίνεται όλο και πιο τραγική, όλο και πιο αποπνικτική, όλο και πιο μίζερη. Και αυτό γιατί, οι ηγέτες αυτού του τόπου, από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο, δεν κατόρθωσαν να δώσουν προοπτική, δεν μπόρεσαν να προσφέρουν εκείνο το πακέτο που θα έδινε τουλάχιστον ελπίδες για κάτι το καλύτερο, για κάποιες καλύτερες μέρες. Και, το χειρότερο, την ώρα που όλα γύρω μας καταρρέουν, αυτοί, συνεχίζουν στα ίδια μοτίβα, απλά, δηλαδή να σερβίρουν θεωρίες, μόνο θεωρίες.

Η ΥΦΕΣΗ, η ανεργία, τα χάλια στο τραπεζικό μας σύστημα, τα συσσίτια, η πείνα, η μιζέρια, οι ξένοι και τα επιδόματα τους, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν ούτε με απλές θεωρίες, ούτε με ευχολόγια, ούτε ακόμη με την ελπίδα ότι σε τρία και κάτι χρόνια θα μπορέσουμε να έχουμε μια κάποια ανάπτυξη, μια κάποια προοπτική από το φυσικό αέριο. Όλα αυτά τα προβλήματα θέλουν εδώ και τώρα λύσεις, ή έστω ριζοσπαστικές τομές, καινοτομίες, πράγματα που οι πολιτικοί μας, τα πολιτικά μας κόμματα, οι Φορείς μας, δεν μπορούν να προσφέρουν απλά γιατί δεν ασχολούνται όσο και όπως πρέπει, δεν έχουν τον χρόνο, τον σπαταλούν στις δημόσιες εμφανίσεις και εκδηλώσεις, στις κοινωνικές, τάχατες υποχρεώσεις τους, στις συνεδριάσεις και στις παρα- συνεδριάσεις τους.

Δεν μπορούν, επίσης, οι πολιτικοί μας να προσφέρουν τη νέα, ποιοτική και ριζοσπαστική καινοτόμα πρόταση τους, γιατί δεν χρησιμοποιούν σωστούς ανθρώπους σαν σύμβουλους τους, δεν ακούν καν κανέναν ειδικό, στην ουσία βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, δεν κατάλαβαν ακόμη πού βρίσκεται αυτός ο τόπος και προς τα πού οδηγούνται οι μη προνομιούχοι πολίτες του.

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ μέρες άρχισε, επιτέλους να συζητείται και το πώς οι τράπεζες, οι αμαρτωλές τράπεζες, στη βάση του τι οι πολιτικοί μας συμφώνησαν με την τρόικα θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους. Προβλήματα που δημιούργησαν όλοι οι μανδαρίνοι των τραπεζών, όλοι αυτοί που έπαιρναν τις λανθασμένες αποφάσεις και οδήγησαν μαζί με την προηγούμενη Κυβέρνηση, που ήταν εδώ και δεν ήταν, τον τόπο στην καταστροφή.

Οι τρόποι, λοιπόν, που εισηγήθηκε η τρόικα και αποδέχθηκαν όλοι αυτοί να ακολουθήσουμε δεν είναι τίποτες άλλο από μια πραγματική αφαίμαξη, ένας πραγματικός στραγγαλισμός των μη προνομιούχων πολιτών, όλων αυτών που δανείστηκαν από τις τράπεζες για να κτίσουν το σπίτι τους, τις επιχειρήσεις τους, τις δουλειές τους, για να αγοράσουν τα αυτοκίνητα τους να κινούνται, να σπουδάσουν τα παιδιά τους, και γιατί όχι , ακόμη και για να αναπτύξουν περιουσίες, ή και να προσφέρουν διέξοδα στα οικονομικά τους. Όλοι αυτοί οι απλοί μη προνομιούχοι πολίτες, αλλά ακόμη και πολλές από τις εταιρείες ,δανείστηκαν από τις τράπεζες, υπέστησαν εξευτελιστικούς όρους στα συμβόλαια που υπέγραφαν, τράβηξαν το βάρος των υπερχρεώσεων και των άδικων και βαριών τόκων που οι τράπεζες επέβαλλαν, την ίδια ώρα που χρυσοπληρώνονταν κάποιοι στις ίδιες τράπεζες, που έπαιρναν μπόνους με τη σέσουλα, και απολάμβαναν, και απολαμβάνουν ακόμη, δικαιώματα προνομιακά, και που στο τέλος οδήγησαν τις τράπεζες στην κατάσταση που τις οδήγησαν.

ΑΝΤΙ ΛΟΙΠΟΝ, να τιμωρηθούν όλοι αυτοί που συνέβαλαν στην καταστροφή των τραπεζών, με τις αποφάσεις τους, αυτοί που άρπαξαν όχι λίγα από τις τράπεζες, θα τιμωρηθούν όλοι όσοι για τον άλφα ή τον βήτα τρόπο δανείστηκαν από τις τράπεζες, και εξαιτίας και της κρίσης δεν μπόρεσαν και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις καις τις υποχρεώσεις τους. Αυτό είναι πέρα για πέρα άδικο, απάνθρωπο, και το σίγουρο είναι ότι θα αποτελέσει και τον σπινθήρα, μόλις όλοι αυτοί οι δανειζόμενοι αντιληφθούν τι στην ουσία θα τραβήξουν, για τη μεγάλη φωτιά που θα φέρει η αντίδραση τους σε όλα όσα μαγείρεψαν, συμφώνησαν ή, και ψήφισαν οι πολιτικοί μας.

ΛΥΣΕΙΣ, όμως, υπήρχαν και άλλες πολλές, αλλά, οι πολιτικοί μας, οι ηγέτες μας, τα είπαμε πιο πάνω δεν ήθελαν, ούτε να δουν, ούτε να ακούσουν, ούτε να μελετήσουν. Και μια από τις λύσεις, που εφαρμόσθηκε με επιτυχία, μάλιστα στην Ισλανδία ήταν και το κούρεμα και το πάγωμα των χρεών παράλληλα με το κούρεμα των καταθέσεων, κούρεμα που έτσι κι αλλιώς έγινε. Μια τέτοια λύση θα έδινε αναπνοές στα λαϊκά στρώματα , άλλη ψυχολογία στην αγορά, αλλά ακόμη και ανάπτυξη που τόσο πολύ την χρειαζόμαστε.

ΕΤΣΙ κι αλλιώς η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το πάγωμα και των τόκων και του δανειστικού κεφαλαίου μέχρι και το τέλος του χρόνου, μέχρι που να γίνει μια κάποια επανεκκίνηση της οικονομίας.

ΟΛΑ ΤΑ πιο πάνω μπορεί αν φαίνονται ανέφικτα, αν θεωρητικά σκεφτεί κανείς ότι, μα οι τράπεζες χρειάζονται λεφτά για να επιβιώσουν, αλλά φευ, σύμφωνα με τις μελέτες που υπάρχουν, έτσι κι αλλιώς το 30% των δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα, και επομένως αυτό το 30% των δανείων δεν μπορούν να αποπληρωθούν.

ΟΛΑ ΤΑ πιο πάνω, δεν τα γράφει κανένας που έχει σχέση με τα οικονομικά και τις οικονομικές θεωρίες, ή πρακτικές, τα γράφει ένας απλός πολίτης που απλά προβληματίζεται στο που οδηγούν αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις τον τόπο και το λαό, τους μη προνομιούχους πολίτες. Επομένως, έχω τη δυνατή άποψη ότι αν πραγματικά ήθελαν οι πολιτικοί μας να δουν και την άλλη εναλλακτική πρόταση, θα μπορούσαν πρώτα να δουν και να μελετήσουν τι έκανε η Ισλανδία, και δεύτερον να πάρουν άλλες απόψεις από ειδικούς, που ξέρουν πέντε πράγματα παραπάνω και για την πραγματική οικονομία αλλά και για άλλες πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν και να επιλύσουν περισσότερα προβλήματα παρά αυτές που ήδη εφαρμόζουν και που μάλλον δημιουργούν περισσότερα προβλήματα παρά επιλύουν..

www.rixinews.com.cy