Οικολόγοι: Ερευνητική Επιτροπή – Αυτοαναίρεση ή αυτοϋπόσκαψη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η χθεσινή απόφαση της διερευνητικής επιτροπής να μην διερευνά υποθέσεις για τις οποίες εκκρεμεί δικαστική διαδικασία, όπως π.χ. θέματα που εγείρονται στην αγωγή της Ειδικής Διαχειρίστριας της Λαϊκής. Επίσης ξενίζει η απόφαση της επιτροπής να απαρνηθεί του δικαιώματος της να εντοπίσει ποινικές ή αστικές ευθύνες, όπως αναφέρεται στους όρους διορισμού της. Δημιουργείται η εντύπωση ότι η επιτροπή τείνει να αυτοαναιρεθεί.

Γιατί πάρθηκε τέτοια απόφαση, η οποία στην ουσία παραβιάζει τους όρους εντολής της ίδιας της επιτροπής;

Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρούμε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν παρεμβάσεις ή οποιεσδήποτε δημόσιες επιθέσεις, οι οποίες να υποσκάπτουν το έργο της επιτροπής. Αλλά και η ίδια επιτροπή οφείλει να διαφυλάξει το κύρος της. Αυτή η απόφαση είναι ακατανόητη και φαίνεται να υποσκάπτει το ίδιο το κύρος και την αξία του ρόλου της επιτροπής.

Ο κυπριακός λαός περιμένει το πόρισμα ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που ευθύνονται.

Επιπρόσθετα τονίσαμε επανειλημμένα ότι η αναβολή της έκδοσης του πορίσματος ως τον Οκτώβριο, θεωρούμε ότι δεν είναι καλό σημάδι και αναρωτηθήκαμε ποιος είναι ο λόγος για την αργοπορία αυτή.

Επαναφέρουμε την πρόταση μας, την οποία καταθέσαμε εδώ και καιρό, για έκδοση ενδιάμεσων πορισμάτων τα οποία να στέλνονται σε ποινικούς ανακριτές για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία της ποινικής κατανομής ευθυνών. Μια πρακτική, η οποία αν λειτουργήσει παράλληλα με τη διαδικασία της ερευνητικής, θα καθησυχάσει το περί δικαίου αίσθημα του Κύπριου πολίτη, ο οποίος δεινοπαθεί με τα αποτελέσματα των πράξεων κάποιων υπευθύνων. Ακόμα περιμένουμε την εξέταση κατά προτεραιότητα της υπόθεσης που αφορά τη φυγάδευση καταθέσεων από το συγγενικό περιβάλλον του προέδρου (η γνωστή υπόθεση Λούτσιου), όπως ο ίδιος ζήτησε.

Φαίνεται ότι για ακόμη μια φορά ο Κυπριακός λαός θα απογοητευτεί, αφού η ερευνητική επιτροπή δεν θα ασχοληθεί με τους κύριους αίτιους της οικονομικής αυτής τραγωδίας.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ