Οικολόγοι: Ασάφεια και αδράνεια στο Κυπριακό

Δηλώσεις Εκπροσώπου Τύπου κ. Ελένης Χρυσοστόμου

Προ ημερών ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατάθεσε γραπτώς τις θέσεις του Κινήματος σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Εθνικό μας πρόβλημα.

Δυστυχώς στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση επί τρεχόντων θεμάτων που αφορούν το Κυπριακό. Για παράδειγμα, θέση μας είναι ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συζήτηση, σχολιασμό, πόσο μάλλον και τροποποιήσεων ή τροπολογιών επί του εγγράφου Ντάουνερ. Εμείς ως Οικολόγοι, προτείναμε όπως το Εθνικό Συμβούλιο απορρίψει το έγγραφο Ντάουνερ συλλήβδην ως «μη έγγραφο» και να αποσυρθεί από το τραπέζι. Δυστυχώς το Εθνικό Συμβούλιο παρά τις επί μέρους δηλώσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις, απέτυχε να ολοκληρώσει και να παρουσιάσει μια συγκροτημένη και συνεκτική θέση.

Αντίθετα το έγγραφο Ντάουνερ παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων, σχολιάζεται ή προσφέρεται για αξιοποίηση από τις επιτροπές εργασίας. Αυτή η ασάφεια, για εμάς είναι διαβρωτική και υποσκάπτει τη διαπραγματευτική δυνατότητα μας.

Στην ίδια κατεύθυνση ζητούμε να τεθεί υπόψη των Ηνωμένων Εθνών η απαίτηση μας για απομάκρυνση του κ. Ντάουνερ.

Επίσης προτείναμε όπως στη χθεσινή συνεδρίαση συζητηθεί ο καταρτισμός σχεδιασμού αποφυγής της δημιουργίας ασφυκτικών και εκβιαστικών διλημμάτων, με τον συνδυασμό της οικονομικής κατάστασης με το Κυπριακό και τη διαχείριση του φυσικού αερίου. Επιβάλλεται επίσης η προετοιμασία ενός σχεδίου Β´ μέσα στα πλαίσια του ιδίου σχεδιασμού.

Ζητήσαμε επίσης να συζητηθεί η προοπτική συναίνεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην πρόθεση της Γαλλίας να αποσύρει την ένσταση της στο άνοιγμα του κεφαλαίου για την περιφερειακή ανάπτυξη, στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Εμείς διαφωνούμε με τη στάση της Κυβέρνησης να μην ζητήσει ανταλλάγματα για το άνοιγμα του κεφαλαίου.

Θεωρούμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες της να διεκδικήσει ανταλλάγματα προς το συμφέρον της χώρας μας, είτε οικονομικά είτε πολιτικά. Καιρός να γίνουμε πιο διεκδικητικοί και να διαφυλάξουμε τα Εθνικά μας συμφέροντα. Στην σκακιέρα της πολιτικής ζωής δεν υπάρχουν φιλίες, αλλά συμφέροντα.

Τέλος, ζητήσαμε να πληροφορηθούμε και αναμένουμε, ποιες είναι οι ενέργειες της χώρας μας για διασφάλιση της ασφάλειας των εργασιών της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κεφάλαιο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ. Οι προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ κλιμακώνονται και φαίνεται ότι το Ισραήλ ανησυχεί για την αυξανόμενη τουρκική πολεμική παρουσία στην περιοχή.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ