Οικολόγοι: Απαράδεκτη η απόφαση του Ανωτάτου για το Άστρασολ

Απαράδεκτη η απόφαση του Ανωτάτου για το Άστρασολ, αναφέρει σε ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση;

Δίχως τέλος φαίνεται να είναι το μαρτύριο των οικογενειών των θυμάτων του εργοστασίου «Άστρασολ».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε την αγανάκτηση μας για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανάτρεψε την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου σε σχέση με τις αποζημιώσεις που είχε επιδικάσει στα 2017, για την απώλεια της ζωής πολλών κατοίκων στην περιοχή Λατσιών. Ακόμη και σήμερα άλλα άτομα δίνουν καθημερινά μάχη με τον καρκίνο.

Είναι άξιο ιδιαίτερης αναφοράς ότι το Ανώτατο Δικαστήριο «έκανε αποδεκτή την απόφαση αναφορικά με πρόκληση οχληρίας από το Astrasol και την εκπομπή καρκινογόνων ρύπων», ωστόσο αποφάνθηκε ότι «δεν υπάρχει διασύνδεση με τα περιστατικά καρκίνων που αφορούν περίοικους». Ενώ δηλαδή οι καρκινογόνοι ρύποι έβγαιναν για χρόνια βόλτα στις κατοικημένες περιοχές δεν σχετίζονταν με τους καρκίνους που ανάπτυσσαν οι κάτοικοι!

Η απόφαση του Ανωτάτου αποτελεί πισωγύρισμα στην ανάγκη η χώρα μας να αποκτήσει επιτέλους νομολογία που να αποθαρρύνει την εγκληματική ρύπανση του περιβάλλοντος και τη επιμόλυνση των ανθρώπων.

Τονίζουμε πως διαχρονικά το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στέκεται στο πλάι των συγγενών και των επηρεαζόμενων καρκινοπαθών από την υπόθεση με το εργοστάσιο «ΑΣΤΡΑΣΟΛ». Υπενθυμίζουμε ότι το 2009, με τη δυναμική παρέμβαση των Οικολόγων και των κατοίκων της περιοχής, διακόπηκε η λειτουργία του εργοστασίου «Άστρασολ» στα Λατσιά ενώ καθοριστική ήταν και η στήριξη που δόθηκε κατά τη διάρκεια της πρωτόδικης διαδικασίας στο δικαστήριο.

Ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα δικαιώσει τα θύματα της εγκληματικής αδυναμίας του Κυπριακού κράτους να προστατεύει τους πολίτες του από τη λειτουργία βαριών, ρυπογόνων ή τοξικών βιομηχανικών δραστηριοτήτων.