Οικολόγοι: Απαιτείται ειλικρινής ενημέρωση για το θέμα της Αμμοχώστου

Δηλώσεις μέλους Επιτροπής Μελετών Κυπριακού Δρ. Ανδρέα Μασούρα

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την ανησυχία του για τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση για νομιμοποίηση της παράνομης λειτουργίας του αεροδρομίου της Τύμπου.

Η μέχρι σήμερα συνεννόηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν ότι δεν θα γινόταν εκ μέρους μας καμία πρόταση για την Τύμπου. Σε περίπτωση που θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρό ενδιαφέρον για επιστροφή των νομίμων κατοίκων της Αμμοχώστου και οικολογική ανοικοδόμηση της πόλης με αντάλλαγμα τη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου, τότε και μόνο τότε η Κυπριακή πλευρά θα κατέθετε τους όρους και τις προτάσεις της. Επ´ αυτού- παρά τη διαφωνία μας για σύνδεση των δύο θεμάτων- είχαμε καταθέσει ως Οικολόγοι και τις δικές μας εισηγήσεις.

Είναι τεράστιο διαπραγματευτικό λάθος πριν η Τουρκική πλευρά αποδεχτεί την πρόταση για την Αμμόχωστο να σπεύδουμε να την προικοδοτούμε με επιπλέον ανταλλάγματα. Ας προσέξει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, γιατί κινδυνεύει να πέσει στην ίδια παγίδα με τους προκατόχους του. Οι Τούρκοι θα αρνηθούν την επιστροφή της Αμμοχώστου και θα κρατήσουν την “προίκα” δηλαδή την υποχώρηση για τα ενταξιακά κεφάλαια και την Τύμπου.

Ένα σοβαρό ερώτημα που τίθεται και το οποίο μας προβληματίζει είναι το γιατί οι κυβερνήσεις λησμονούν διαχρονικά τις παραβιάσεις εκ μέρους της τουρκικής πλευράς των συμφωνηθέντων, δηλαδή τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και στην συμφωνία Κυπριανού – Ντενκτάς η οποία μιλούσε για προτεραιότητα στην επανεγκατάσταση στα Βαρώσια.

Η απροθυμία της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα αλλά και τις συμφωνίες που υπέγραψε, καταδεικνύει ότι δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε εκείνες τις κινήσεις που θα μας οδηγήσουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να οργανωθεί επίσημα πλέον μια ανάληψη διεθνούς εκστρατείας καταγγελίας της Τουρκίας για όλες τις παραβιάσεις στις οποίες προέβη και για τις οποίες εξακολουθεί να προβαίνει τόσο προκλητικά.

Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχουμε θέσει το ζήτημα στο Εθνικό Συμβούλιο χωρίς να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση. Ζητούμε όπως συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο τόσο για να ενημερωθούν οι πολιτικές δυνάμεις υπεύθυνα για την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη όσο και για την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την πολυδιαφημισμένη ενημέρωση που τους έγινε από τον κ. Σαμαρά.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο. Έγινε τόση φασαρία για την μεταφορά στον Πρόεδρο Ομπάμα από τον πρωθυπουργό Σαμαρά της πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο, και μετά την συνάντηση δεν ακούστηκε ούτε λέξη. Τι απάντησαν οι Αμερικανοί επί του θέματος αυτού, το οποίο όπως πολύ σωστά δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποτελεί τον δείκτη και τον οιωνό των Τουρκικών διαθέσεων για σοβαρή συζήτηση επί της ουσίας του Κυπριακού;
ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ