ΕΥΡΩΚΟ: Οι ΗΠΑ δια της Noble έχουν αποκτήσει ισχυρά συμφέροντα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΕΥΡΩΚΟ, Σταύρος Βιολάρης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις για την Κύπρο του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, ανέφερε:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δια της NOBLE έχουν αποκτήσει ισχυρά συμφέροντα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η Ουάσιγκτον επενδύει πολλά στη συμμαχία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ γιατί η τριμερής αυτή συνεργασία είναι ο μοναδικός άξονας δημοκρατίας και σταθερότητας σε μια περιοχή που θεωρείται η πιο εύφλεκτη στον κόσμο.   Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ, στηρίζουν την προοπτική και την απόδοση των Αμερικανικών επενδύσεων της NOBLE για την εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου.

Μετά και τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο είναι φανερό ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Κύπρο έχει αναβαθμιστεί. Τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα στη γειτονία είναι μεγάλα. Σήμερα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε αυτά τα συμφέροντα και ταυτόχρονα να απαιτήσουμε την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κύπρου και του λαού της.  Σήμερα μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε τα δικά μας συμφέροντα με τα συμφέροντα που έχουν ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ στην περιοχή μας.

Σήμερα μπορούμε να πείσουμε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην γειτονία μας διέρχεται μέσα από την Κύπρο και μέσα από μια σωστή, δίκαιη   και βιώσιμη λύση του κυπριακού που θα αντέξει στον χρόνο και θα φέρει την ειρήνη, την ασφάλεια και την ελευθερία στον τόπο μας για όλο τον λαό μας στο σύνολο του.

Σήμερα μπορούμε να πείσουμε ότι μια δοτή κακή λύση στο κυπριακό θα αποσταθεροποιήσει την Κύπρο και θα «βάλει» φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής» κατέληξε ο κύριος Βιολάρης.