Οικολόγοι: Έντονη ανησυχία ενόψει της άτυπης πενταμερούς

 Έντονη ανησυχία ενόψει της άτυπης πενταμερούς, εκφράζουν σε γραπτή ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών

Οι εξελίξεις του κυπριακού ενόψει της άτυπης Πενταμερής εντείνουν το κλίμα και προκαλούν έντονες ανησυχίες για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό. Ανησυχητική είναι και η στάση της Τουρκίας αλλά και του Τουρκοκυπριακού ηγέτη Ερσίν Τατάρ όπου επιμένουν εκβιαστικά στη λύση δύο κρατών ή στην συνομοσπονδία δυο κυρίαρχων κρατών.

Η κυπριακή πλευρά πρέπει να εξετάσει όλα τα σενάρια ενόψει της πενταμερούς και να προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού που να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένα ανεξάρτητο κράτος, χωρίς ξένους στρατούς, βάσεις, εγγυήσεις και με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών του.

Η προβολή της απαράδεκτης εισήγησης της Τουρκίας για δύο κράτη ή συνομοσπονδία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για αποδοχή της όποιας υποχώρησης στις παραπάνω βασικές θέσεις.

Ευελπιστούμε η Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην φανεί κατώτερη των περιστάσεων και να σταθεί στο πλάι της Κύπρου εκφράζοντας την αλληλεγγύη της με πράξεις και όχι λόγια.