Οικολόγοι:Να αποζημιώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ζημιές των πυρκαγιών

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί την Κυπριακή κυβέρνηση να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποζημιώσει τους γεωργούς και κτηνοτρόφους για τις ζημιές που προκάλεσε το κύμα αυγουστιάτικων πυρκαγιών. Η Κυπριακή Δημοκρατία νομιμοποιείται επίσης να ζητήσει βοήθεια για την αποκατάσταση της ζημιάς στο φυσικό περιβάλλον. Σημειώνεται ότι στα πλαίσια των περικοπών το Τμήμα Δασών θα περιορίσει ακόμα περισσότερο για το 2014 τα κονδύλια για παροχή δενδρυλλίων για αναδασώσεις.

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες οι πιστωτές μας και «εταίροι» μας δεν μπορούν να μένουν απαθείς απέναντι σε αυτή την καταστροφή, για την οποία και οι ίδιοι ευθύνονται. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι φέτος οι πυρκαγιές κατάκαψαν μέχρι σήμερα πολύ περισσότερη από πέρσι (σχεδόν διπλάσια) έκταση, άγριας βλάστησης, αγροτικής γης και καλλιεργειών. Η καταστροφή σε πολλές περιοχές της Κύπρου είναι πολύ μεγάλη.

Με ιδιαίτερη αγανάκτηση αντιμετωπίζουμε τις δηλώσεις των αρμοδίων ότι σε καμιά περίπτωση δεν πληρούνται τα κριτήρια που συμφωνηθήκαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση για αποζημίωση από πυρκαγιές. Η Κύπρος πρέπει να θεωρηθεί ολόκληρη ως μία περιοχή και τα περιστατικά ως ένα και να ισχύσουν τα κριτήρια για την αποζημίωση.

Άλλωστε κατά τη δική μας άποψη ένας σοβαρός λόγος που μεγιστοποίησε την καταστροφή είναι οι ελλείψεις που προκάλεσαν στις πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας μας τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η τρόικα. Χαρακτηριστική περίπτωση η απομακρυσμένη και μαρτυρική Τηλλυρία όπου παρά τα επανειλημμένα διαβήματα και προσπάθειες των Οικολόγων και του βουλευτή μας κ. Γιώργου Περδίκη έμεινε ουσιαστικά ακάλυπτη και απροστάτευτη από τις πυρκαγιές με αποτέλεσμα να υποστεί φέτος τρομακτική καταστροφή από επανειλημμένα περιστατικά.

Το Κίνημα Οικολόγων θα εγγράψει σχετικό θέμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο για να αναλάβουν η Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ευθύνες τους για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ