Οικολόγοι:Αναγκαία και επιβαλλόμενη τιμωρία η πτόταση νόμου για δήμευση περιουσιών

Κατάθεση πρότασης νόμου για δήμευση περιουσίας ενόχων που ευθύνονται για οικονομικά σκάνδαλα – Σχολιασμός δηλώσεων Γενικού Γραμματέα ΑΚΕΛ

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα καταθέσει σήμερα μαζί με το Δημοκρατικό Συναγερμό και άλλα πολιτικά κόμματα πρόταση νόμου που αφορά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ούτως ώστε να περιλαμβάνεται στις ποινές για οικονομικά εγκλήματα η δήμευση της περιουσίας των ενόχων.

Οι Οικολόγοι θεωρούν ότι είναι μία αναγκαία και επιβαλλόμενη από την κοινωνία τιμωρία, όσων στο τέλος αποδειχθούν ότι ενέχουν ποινικές ευθύνες για οικονομικά σκάνδαλα. Ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι στη σύσκεψη των αρχηγών έθεσε και το ζήτημα της διεύρυνσης της έννοιας της ποινικής ευθύνης από αμελείς ενέργειες ή αποφάσεις που οδηγούν σε μεγάλες οικονομικές καταστροφές.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία καινοτομία που το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών προσπαθεί από το καλοκαίρι του 2012 να εισαγάγει στο ποινικό δίκαιο. Ο κ. Περδίκης ανάφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία που θα πρέπει να εμπλακεί και η Βουλή ώστε να διευρυνθεί η εμβέλεια των ποινικών ευθυνών.

Οι Οικολόγοι πρόσθεσε, έχουν την υποψία ότι πολλοί από αυτούς που νομίζει ο λαός ότι θα καταδικαστούν, θα την βγάλουν τελικά καθαρή γιατί δεν υπάρχουν οι σχετικές πρόνοιες στον ποινικό κώδικα. Ο βουλευτής των Οικολόγων πρόσθεσε, ότι μέσα σε αυτό πνεύμα θεωρεί ότι οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού, διαπνέονται έντονα από τη λογική του κομματικού πατριωτισμού. Είναι η εποχή ανάφερε που πρέπει να βάλουμε πάνω από όλα αυτά το συμφέρον του κυπριακού λαού.

Και το συμφέρον του κυπριακού λαού αλλά και η απαίτησή του, είναι να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή. Δεν πρέπει να κατασκευάζονται κομματικά χαρακώματα για να υπερασπιστεί ο ένας ή άλλος πολιτικός χώρος τα στελέχη και τα μέλη του. Όποιοι βρεθούν ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν, όποιοι και εάν είναι αυτοί. Από το τελευταίο κομματικό στέλεχος και τον τραπεζίτη μέχρι και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή είναι η απαίτηση του λαού.

Συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας

Οι Οικολόγοι θεωρούν ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παρά τα γεγονός ότι προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες γύρω από τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη, οι ανησυχίες παραμένουν και είναι αντικειμενικά βάσιμες. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι παράλληλες επαφές του Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή στην Άγκυρα και στην Αθήνα, δημιουργούν μία εικόνα αμοιβαιότητας και δεν είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Οι Οικολόγοι κατανοούν την ανάγκη να βάλουμε την Τουρκία στο σκαμνί και να την φέρουμε να συζητήσει το Κυπριακό όπως λέει ο πρόεδρος αλλά αυτό δεν γίνεται με επισκέψεις του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή στην Άγκυρα. Θεωρούμε ότι ήταν λάθος τακτικής, το οποίο ενδεχομένως να το πληρώσουμε στο άμεσο μέλλον. Το σημαντικότερο που μας ανησυχεί, είναι ότι ξεκινούν οσονούπω διαπραγματεύσεις και δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία, όπως είχε δεσμευτεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ