Οικολόγοι:Αλαλούμ στο θέμα της Τράπεζας Ακινήτων

Δηλώσεις κ. Ανδρέα Μασούρα

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, θεωρεί ότι, εάν δημιουργηθεί η λεγόμενη Τράπεζα Ανάπτυξης Ακινήτων, στην οποία, όπως αναφέρθηκε, θα υπαχθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου, επί των οποίων υπάρχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητη περιουσία, αυτή, θα πρέπει να έχει ένα και μοναδικό στόχο: τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εμπορικής Τράπεζας Κύπρου.

Παράλληλα, η υπαγωγή μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μια τέτοια Τράπεζα, θα πρέπει να αποτελεί την έσχατη και όχι την πρώτη επιλογή και να χρησιμοποιείται μόνο όταν οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης των εξασφαλισμένων δανείων, δεν έχουν τελεσφορήσει.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν λησμονεί ότι στα χρόνια της τραπεζικής ευφορίας και ουσιαστικά ανύπαρκτης εταιρικής διακυβέρνησης των δύο τραπεζών που βρίσκονται τώρα υπό εξυγίανση, δόθηκαν αφειδώλευτα τεράστια δάνεια σε μεγάλες κατασκευαστικές και τουριστικές επιχειρήσεις χωρίς επαρκείς προβλέψεις, βασιζόμενα στην ουτοπική αντίληψη ότι οι τιμές των ακινήτων θα βρίσκονταν μονίμως στην ανιούσα και ότι η διεθνής οικονομική κρίση δε θα άγγιζε την Κύπρο. Αυτά τα δάνεια, δε θα πρέπει να αφεθούν να συμπαρασύρουν ολόκληρη την Τράπεζα Κύπρου στην καταστροφή και στη χρεωκοπία και θα μπορούσαν, με κατάλληλες διαδικασίες, να διαχωριστούν από τις άλλες εμπορικές εργασίες της Τράπεζας.

Από την άλλη πλευρά, τα νοικοκυριά, τα οποία αποτελούν το βασικό κοινωνικό ιστό, αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Κυπριακής οικονομίας, θα πρέπει να προστατευθούν, και να τους δοθεί η δυνατότητα μέσω επιμήκυνσης προθεσμιών, αναδιάρθρωσης των δανείων τους και εφαρμογής μέτρων παρόμοιων με αυτά που εφαρμόζονται στην Ελλάδα με το Νόμο Κατσέλη, να εξυπηρετήσουν, σε βάθος χρόνου, τις υποχρεώσεις τους και να μην εκποιηθούν οι περιουσίες τους, μέσω της υπαγωγής τους σε Τράπεζα Ανάπτυξης Ακινήτων.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί περαιτέρω, ότι οι εισηγήσεις της Τρόικας θα πρέπει να εξετάζονται με προσοχή και επιφύλαξη και να μην θεωρούνται εξ’ υπαρχής θέσφατα και να υιοθετούνται αβασάνιστα. Το ζητούμενο πρέπει να είναι πάντοτε η σωτηρία της πατρίδας και όχι ο εξευμενισμός σε κάθε θέμα της Τρόικας.

Επιπλέον σημειώνουμε με ιδιαίτερη δυσαρέσκεια, το γεγονός ότι παρά την πολυδιαφημισμένη καλή σχέση μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και της Κυβέρνησης – χάριν της οποίας έχει σταματήσει κάθε ενέργεια της κυβέρνησης κατά του διοικητή – για άλλη μια φορά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα περιστατικό ασυνεννοησίας μεταξύ της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας.

Η Κυβέρνηση είχε φαίνεται αρχικά συμφωνήσει στην Τράπεζα ακινήτων – και φαίνεται ότι συνεχίζει να συμφωνεί – μέχρι την οργισμένη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου προς προστασία των μεγαλοϊδιοκτητών γης και των developers. Η εικόνα δημιουργεί σύγχυση και προκαλεί περαιτέρω ανησυχίες και προβληματισμό για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ