ΟΗΕ: Έγκλημα πολέμου οι εκτελέσεις Σύρων στρατιωτών

Εξακρίβωση της αυθεντικότητας του βίντεο με τις εκτελέσεις σύρων στρατιωτών που είχαν παραδοθεί ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπογραμμίζοντας πως σε περίπτωση που κάτι τέτοιο αποδειχθεί συνιστά “έγκλημα πολέμου”.

“Όπως και άλλα παρόμοια βίντεο, είναι δύσκολο να διακριβωθεί άμεσα η αυθεντικότητα του αναφορικά με το πού τελέστηκε (το έγκλημα) και ποιός εμπλέκεται σε αυτό. Πρέπει να το εξετάσουμε προσεκτικά. Θα εξεταστεί προσεκτικά”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας σε συνέντευξη Τύπου, Ρούπερτ Κόλβιλ, ενώ συμπλήρωσε πως “Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για στρατιώτες που δεν βρίσκονταν πλέον σε μάχη. Και επομένως σε αυτό το σημείο φαντάζει πολύ πιθανό να πρόκειται για έγκλημα πολέμου, ένα ακόμη”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το περιστατικό έλαβε χώρα όταν αντάρτες κατέλαβαν σημεία ελέγχου του στρατού μεταξύ Δαμασκού και Χαλεπίου. Στο βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο διακρίνονται σύροι αντάρτες να κλωτσούν και να σπρώχνουν αρκετούς στρατιώτες, ενώ στη συνέχεια ακούγονται αρκετοί πυροβολισμοί.

Οι εκτελέσεις των στρατιωτών καταδικάστηκαν και απο τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία σε ανακοίνωση της ανέφερε πως πρόκειται για ένα σοκαριστικό υλικό που δείχνει ένα πιθανό έγκλημα πολέμου σε εξέλιξη.