ΟΗΕ:Φόβοι για μαζικούς εκτοπισμούς λόγω κρίσης στην Ουκρανία

Όπως ανακοίνωσε η  Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο  αριθμός των ανθρώπων που έχουν εκτοπισθεί στην Ουκρανία εξαιτίας των μαχών σχεδόν διπλασιάσθηκε τις τρεις τελευταίες εβδομάδες και έφθασε τουλάχιστον τους 260.000 ανθρώπους ενώ και άλλοι εξακολουθούν να διαφεύγουν και εκφράζονται φόβοι για μαζικούς εκτοπισμούς.

“Καθώς οι μάχες συνεχίζονται, στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ και νότια της περιφέρειας του Ντονέτσκ, ανησυχούμε πολύ για τον κίνδυνο να υπάρξει περαιτέρω έξοδος”, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη ο Βενσάν Κοστέλ, διευθυντής του γραφείου της Αρμοστείας για την Ευρώπη. “Ο Υπατος Αρμοστής (Αντόνιο Γκουτέρες) ανησυχεί πολύ για τον κίνδυνο περαιτέρω εκτοπισμών μεγάλου τμήματος του πληθυσμού σ` αυτό το τμήμα της χώρας”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, εκτός από τους 260.000 εκτοπισμένους μέσα στην Ουκρανία, άλλοι 260.000 άνθρωποι έχουν ζητήσει άσυλο ή καθεστώς πρόσφυγα στη Ρωσία, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας. Προηγούμενη εκτίμηση της Αρμοστείας, στις 20 Αυγούστου, έκανε λόγο για 190.000 εκτοπισμένους στο εσωτερικό της Ουκρανίας.