Οζερσάι: Να ανοίξουν το συντομότερο τα οδοφράγματα σε Δερύνεια και Απλίκι

Ο «υπουργός εξωτερικών» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός», Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωσε σήμερα ότι”Θέλουμε να ανοίξουν το συντομότερο τα σημεία διέλευσης σε Δερύνεια και Απλίκι”.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του «Μπαϊράκ» ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι οι “αρχές” στα κατεχόμενα λαμβάνουν μέτρα για το θέμα της μετανάστευσης και τελωνειακά ζητήματα στα δύο σημεία διέλευσης, όπως και για άλλα θέματα, και η διαδικασία συνεχίζεται. «Δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά κατηγορώντας ο ένας τον άλλο για αυτά τα θέματα. Ως ‘κυβέρνηση’ αποδίδουμε σημασία στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με το άνοιγμα και των δύο σημείων και το υποστηρίζουμε».

Παρά το γεγονός, συνέχισε, ότι οι Τ/κ “είναι εκτεθειμένοι σε εμπόδια που οι Ε/κ θέτουν πρακτικά σε θέματα οικονομίας (σσ: εννοεί τα «εμπάργκο» στο εμπόριο) πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών θα συμβάλει στον διάλογο και την αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Το άνοιγμα του οδοφράγματος στο Απλίκι θα ωφελήσει όχι μόνο τους Τ/κ της περιοχής της Λεύκας, πρόσθεσε ο κ. Οζερσάι, αλλά και τους Ε/κ που ζουν στην περιοχή. Το ίδιο, είπε, ισχύει και για τους καταστηματάρχες της περιοχής της Αμμοχώστου.

«Από καιρό σε καιρό, παρακολουθούμε στον ε/κ Τύπο τις αντιρρήσεις ορισμένων Ε/κ. Δεν νομίζω ότι αυτές οι αντιρρήσεις έχουν λογική βάση. Εύχομαι και η ε/κ πλευρά να παρουσιάσει μια θετική προσέγγιση για το άνοιγμα και των δύο οδοφραγμάτων χωρίς να προβαίνει σε δικαιολογίες»,ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του Αρχηγού του Στρατού των ΗΠΑ στην Κύπρο, ο Κουντρέτ Οζέρσαι ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις επισκέψεις των στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ στο νησί.

«Περνάμε μια περίοδο κατά την οποία οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις είναι τόσο ταραγμένες όσο ποτέ πριν. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε τον τρόπο εφαρμογής κυρώσεων σε πολλά κράτη […] με το τίμημα να καταστρέψει τη σχετική σταθερότητα που υπάρχει στις στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις του κόσμου, και επιπλέον το γεγονός ότι προσπαθεί να το κάνει αυτό και για την Τουρκία, που είναι μέλος του NATO και σύμμαχος (των ΗΠΑ) για τόσα χρόνια. Ελπίζω ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θα επιχειρήσουν να κάνουν μια κίνηση που θα αλλάξει την ισορροπία στην Κύπρο, έχοντας ως αφετηρία την τρέχουσα κατάσταση στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις που είναι αβέβαιο μέχρι ποιό σημείο μπορούν να φτάσουν».

Η αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει σταματήσει να είναι προβλέψιμη, όλοι μπορούμε να το δούμε αυτό, συμπλήρωσε ο «υπεξ» λέγοντας ότι είναι σε συνεχή διαβούλευση για τις εξελίξεις αυτές με τους αξιωματούχους στην Τουρκία.

Πηγή: ΚΥΠΕ