Οζερσάι: Θα ακολουθήσει νέα φάση στο Κυπριακό τέλη του Αυγούστου

Με όλες τις προτάσεις να βρίσκονται στο τραπέζι, είπε ο Τ/κ διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι οι δύο πλευρές θα καταθέσουν τις προτάσεις τους επί όλων των πτυχών του Κυπριακού εντός του Ιουλίου, ενώ μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, θα ακολουθήσει μια νέα φάση για το Κυπριακό στα τέλη Αυγούστου.

Ανέφερε επίσης ότι είναι κοινή η αντίληψη των δύο πλευρών ότι με τις προτάσεις θα δοκιμαστεί η εκατέρωθεν ευελιξία τους στις διαπραγματεύσεις.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Οζερσάι προέβη σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για τις διαρροές των προτάσεων των δύο πλευρών στον ε/κ Τύπο.

Είπε ότι οι διαρροές δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στις συνομιλίες, αποτρέποντας τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία για την επίτευξη συγκλίσεων κατά το στάδιο του πάρε-δώσε.

Μάλιστα ανέφερε ότι η κάλυψη στον Τύπο θα ήταν μικρότερη αν στη συνάντηση παρευρίσκονταν δημοσιογράφοι.

ροσχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας να επιτραπεί στους δημοσιογράφους να παραβρεθούν στις συνομιλίες.

Ως προς τα θέματα που συζητήθηκαν, ο κ. Οζερσάι είπε ότι η τ/κ πλευρά υπέβαλε πρόταση για την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, αναφορικά με τα σημεία όπου δεν υπάρχει σύγκλιση, όπως οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.
Για την ε/κ πλευρά, είπε ότι υπέβαλε πρόταση για την Ομοσπονδιακή Δημόσια Υπηρεσία και τις παλαιές πράξεις, ενώ χαρακτήρισε χρήσιμη την ανταλλαγή απόψεων.

Εξάλλου, ανέφερε ότι κατά την ειδική συνάντηση των διαπραγματευτών στις 18 Ιουλίου θα καταβληθεί προσπάθεια να οριστικοποιηθούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ είπε ότι θα συζητηθεί και ο οδικός χάρτης των πέντε σημείων που κατέθεσε η τ/κ πλευρά.
Είπε τέλος ότι η κατάληξη των δύο πλευρών σε οδικό χάρτη είναι εφικτή, ενώ ανέφερε ότι και η ε/κ πλευρά αναγνωρίζει την ανάγκη για κάτι τέτοιο.