ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ προχωρούν σε απεργιακά μέτρα και δημοψήφισμα

Μετά από πολύωρη σύσκεψη που είχαν τα  Κεντρικά Διοικητικά Συμβούλια και οι Γραμματείες των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, στα γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ, με τον Σύνδεσμο Διευθυντών Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, τον Σύνδεσμο Βοηθών Διευθυντών και Βοηθών Διευθυντών Α’,  αποφάσισαν τη λήψη απεργιακών μέτρων και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, οι ΟΕΛΜΕΚ ΚΑΙ ΟΛΤΕΚ  θέτουν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα, μέτρα που αφορούν, κατά κύριο λόγο, τον εξωδιδακτικό χρόνο  και πρόσθεσε ότι το διδακτικό έργο των εκπαιδευτικών θα διεξάγεται κανονικά.

Ο κ. Σωκράτους είπε ότι το κομβικό σημείο για να μπορέσουν να προχωρήσουν και να εξευρεθεί λύση είναι να δουν τι κάνουν με τα μέτρα του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου και πρόσθεσε ότι εκεί είναι η ρίζα του προβλήματος και εκεί θα πρέπει να εστιάσουν.

Αναφορικά με την σύσκεψη, ο κ. Σωκράτους είπε ότι ήταν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, μια πάρα πολύ ωφέλιμη συνάντηση, γιατί τους δόθηκε η ευκαιρία να αποκρυσταλλώσουν πάνω σε ένα κείμενο εργασίας το οποίο είχαν όλοι όσοι παρευρέθηκαν στην συνάντηση, τα μέτρα τα οποία προτίθενται τόσο η ΟΕΛΜΕΚ όσο και η ΟΛΤΕΚ να θέσουν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα.

«Αυτά τα μέτρα είναι πολύ συγκεκριμένα. Είναι μέτρα που αφορούν κατά κύριο λόγο το εξωδιδακτικό κομμάτι. Το διδακτικό έργο των εκπαιδευτικών θα διεξάγεται κανονικά και βεβαίως, να πω εδώ ότι εκκρεμεί η λήψη απεργιακών μέτρων που αυτό για να γίνει χρειάζεται εξουσιοδότηση από τον κλάδο», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, στις 5 Σεπτεμβρίου θα στηθούν κάλπες σε όλα τα σχολεία, με βάση το νόμο περί απεργιών.

«Οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να τοποθετηθούν και να εξουσιοδοτήσουν το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ για λήψη δυναμικών απεργιακών μέτρων. Και αυτό, βέβαια, είναι κάτι άλλο, κάτι πέρα από αυτό που συζητήσαμε. Αυτό που συζητήσαμε σήμερα είναι ποια άλλα μέτρα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή και θα τεθούν από την ερχόμενη Δευτέρα», σημείωσε.

Σε παρατήρηση αν στις 7 Σεπτεμβρίου που θα μπουν οι μαθητές στις τάξεις, οι καθηγητές θα μπουν στις τάξεις και θα διδάξουν κανονικά, ο κ. Σωκράτους είπε ότι αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι την Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, οι καθηγητές θα είναι κανονικά στα σχολεία.

«Απ’ εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε, υπάρχουν διαδικασίες που τρέχουν. Υπάρχει το δημοψήφισμα το οποίο θα γίνει και αφού λάβουμε την εξουσιοδότηση τότε θα υπάρξει σύγκληση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, γιατί, όπως σας έχω πει, το δημοψήφισμα θα είναι μια εξουσιοδότηση προς το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο για να οργανώσει τα περαιτέρω. Άρα, αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να μπούμε οτιδήποτε για συγκεκριμένες ημερομηνίες, γιατί, πέρα από αυτό, χρειάζεται και ένας συντονισμός με τις άλλες δύο εκπαιδευτικές οργανώσεις. Τα απεργιακά μέτρα θα είναι, ακριβώς, σε συνεννόηση πάντοτε με τις άλλες δύο εκπαιδευτικές οργανώσεις», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν μελετάται και τρίτη κινητοποίηση, ο κ. Σωκράτους είπε ότι αυτή την στιγμή, σε ότι αφορά την ΟΕΛΜΕΚ τουλάχιστον δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ενώπιον του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου. Επανέλαβε παράλληλα, ότι τα μέτρα δεν ήταν και δεν είναι αυτοσκοπός.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα μέτρα θα θέσουν σε περιπέτεια, ασφαλώς τους μαθητές, τους γονείς, τις διευθύνσεις των σχολείων, τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Απ΄ εκεί και πέρα την ίδια την κοινωνία. Δυστυχώς, όμως, αυτή την στιγμή τα πράγματα φαίνεται να έχουν πάρει μια πορεία που θα έλεγα ότι η ευχή, και κυρίως ως ΟΕΛΜΕΚ θα ήθελα να τα δηλώσω αυτά αλλά είμαι σίγουρος ότι εκφράζω και τις άλλες δύο εκπαιδευτικές οργανώσεις, θέλουμε να αποφευχθούν. Γι’ αυτό, λοιπόν, απευθύνουμε μια ύστατη έκκληση αν υπάρχει οποιονδήποτε παράθυρο, ακριβώς, που μπορεί να δώσει ευκαιρία να αποφυγή των μέτρων αυτό το πράγμα θα ήταν ευχής έργο, ούτως ώστε να αποφευχθούν παρενέργειες, εντός των σχολικών μονάδων και η σχολική χρονιά να ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υπό τις περιστάσεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποιο είναι αυτό το παράθυρο που θέλουν, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι τρέχουν οι εξελίξεις και σημείωσε ότι θα αναμένουν αν τους ζητηθεί οτιδήποτε από τα κόμματα, είτε από μια πρωτοβουλία για παράδειγμα που έχει αναλάβει ο κ. Συλλούρης, αλλά και από άλλες πλευρές που έχουν καταθέσει απόψεις.

Ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις από τον Πρόεδρο του ΔΥΣΥ και από την κυβέρνηση και ευχήθηκε “μέσα από όλα αυτά να βρεθεί μια ευκαιρία, ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε την περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης στο χώρο της εκπαίδευσης».

Απαντώντας σε ερώτηση αν παρέλαβε την πρόταση της κυβέρνησης, ο κ. Σωκράτους είπε ότι και για την τελευταία πρόταση της κυβέρνησης, αλλά και για άλλες προτάσεις, “το κομβικό σημείο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να εξευρεθεί λύση είναι, ακριβώς, να δούμε τι κάνουμε με τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έχουν παρθεί, είναι μονομερή και αναφέρομαι στα μέτρα του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου”. Εκεί, σημείωσε, είναι η ρίζα του προβλήματος και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διευθυντών, Γιώργος Ιωσηφίδης σε δηλώσεις του είπε ότι ενημερώθηκαν από τις Γραμματείες των οργανώσεων για τα μέτρα που σκέφτονται να μπουν σε εφαρμογή στα σχολεία.

«Αυτό δείχνει πρώτα – πρώτα τον σεβασμό, αλλά και την αναγνώριση της υπευθυνότητας που έχουν οι Διευθυντές στα σχολεία και το τί πρόκειται να αντιμετωπίσουν. Υπήρχε μια πολύ λεπτομερείς ανάλυση των μέτρων. Έχουμε συμφωνήσει στα μέτρα. Εκεί που χρειάζονταν κάποιες διευκρινήσεις, έχουν δοθεί. Νομίζω ότι η έννοια μας είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία όσο πιο σωστά γίνεται, να μην μπει κανένα θέμα ασφάλειας και υγείας των μαθητών, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε, εφόσον υπάρχουν μέτρα, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των εκπαιδευτικών και του Υπουργείου, κάποια δυσκολία στην λειτουργία των σχολείων είναι αναπόφευκτη να υπάρξει», κατέληξε.