“Οδύσσεια” στο αεροδρόμιο Λάρνακας με έωλη μονιμοποίηση

Μια απίστευτη περιπέτεια βιώνουν όλοι όσοι περνούν αυτές τις ημέρες την πύλη του αεροδρομίου της Λάρνακας. ..

Ατέλειωτες ουρές σχηματίζονται στα σημεία ελέγχου του αεροδρομίου λόγω των ερευνών που πραγματοποιούν οι αρμόδιοι στα διαβατήρια, προκειμένου να εντοπίσουν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν έχουν πληρώσει φόρους και άλλα πρόστιμα προς το κράτος.

Το μέτρο ναι μεν φαίνεται να αποδίδει- έχουν περάσει 11 μέρες από την εφαρμογή του και τα ποσά που εισπράχθηκαν υπολογίζονται στις 500 χιλιάδες ευρώ – πλην όμως εγείρονται τεράστια ζητήματα που αφορούν στην νομιμότητα αυτών των ελέγχων. Και το ερώτημα που θέτει η ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ και οι νομικοί της σύμβουλοι είναι ακριβώς αυτό. Είναι, δηλαδή, αυτού του είδους οι έλεγχοι νόμιμοι και συνταγματικοί ή παραβιάζουν ευθέως βασικές διατάξεις που αφορούν στα δικαιώματα των πολιτών;

Μέχρι στιγμής η νομιμότητα του μέτρου είναι υπό εξέταση από την επίτροπο διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου, η οποία καλείται να απαντήσει αν αυτή η πολιτική – που μόνο στη Κύπρο συμβαίνει και πουθενά αλλού – είναι σωστή και αν είναι θεμιτό από νομικής πλευράς οι αρχές να περνούν χειροπέδες σε πολίτες που ετοιμάζονται να ταξιδέψουν αλλά έχουν οφειλές προς το κράτος.

Θύμα αυτής της τακτικής έπεσαν και δημοσιογράφοι της ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ.COM με ελληνικά διαβατήρια που ταξίδευαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας. Όπως διαπίστωσαν, οι ουρές ήταν ατέλειωτες και ο έλεγχος σε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εξονυχιστικός. Μέσα σε αυτόν το κυκεώνα ταλαιπωρήθηκαν και εκείνοι, αν και διέθεταν ελληνικά διαβατήρια. Αναγκάστηκα περίμεναν στη σειρά τους αρκετή ώρα για να περάσουν από τον έλεγχο.….

Αναμένουμε τις αποφάσεις για τη νομιμότητα του μέτρου, αν και αυτές όπως είναι το λογικό, θα έπρεπε να έχουν ληφθεί πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του….