“Ξεσηκώθηκαν” οι ξενοδόχοι για τον επικείμενο διορισμό Περδίου στο Υφυπουργείο Τουρισμού

Πρεμιέρα στις 2 Ιανουαρίου για το Υφυπουργείο Τουρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες τη θέση του υφυπουργού θα αναλάβει ο Σάββας Περδίος.

Ο Σάββας Περδίος, 38 χρόνων είναι ο γιος του Διευθύνοντα Συμβούλου του Ομίλου Louis Hotel, Ιάσωνα Περδίου. Ήταν επίσης 15ος στη λίστα των εκατό προσώπων που στήριξαν την υποψηφιότητα του Προέδρου Αναστασιάδη.

Στο άκουσμα του ονόματος του Σάββα Περδίου, το οποίο κυκλοφόρησε ευρέως στα ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες ξεσηκώθηκαν οι ξενοδόχοι κάνοντας λόγο για σύγκρουση συμφερόντων και διαπλοκής.

Ας δούμε όμως το παρασκήνιο που είχε προηγηθεί της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον διορισμό Περδίου.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες τα παρασκήνια για την συγκεκριμένη θέση ήτανε ατελείωτα με τους πλείστους υποψηφίους να έχουν κάνει επαφές με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μετά από δική τους πρωτοβουλία.

Οι επικρατέστεροι “υποψήφιοι” για τη θέση του Υφυπουργού ως γνωστόν ήταν:

Χρήστος Μιχαηλίδης – πρώην Πρόεδρος ΟΕΒ

Άγγελος Λοίζου – Πρόεδρος ΚΟΤ

Κώστας Κουμής – Αντιπρόεδρος ΚΟΤ

Γιάννης Καρούσος – Δήμαρχος Αγίας Νάπας

Χρήστος Αγγελίδης – Διευθυντής ξενοδοχείου

Στέλλα Μιχαηλίδου – Τραπεζικός υπάλληλος

Από τον περασμένο Οκτώβριο άρχισε να ξεκαθαρίζει η λίστα με τους Άγγελο Λοίζου και Γιάννη Καρούσο να “κόβονται” για διαφορετικούς λόγους χωρίς αυτό να σημαίνει  ότι σταμάτησαν να διεκδικούν τη θέση.

Έντονες ήταν οι διαβουλεύσεις τον τελευταίο μήνα με το Προεδρικό να αναζητεί περισσότερα στοιχεία από τους υποψήφιους “μνηστήρες” για να γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα.

Έτσι “κόπηκαν” από την αρχική “λίστα” οι Χρήστος Μιχαηλίδης  και Στέλλα Μιχαηλίδου. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η Στέλλα Μιχαηλίδου είχε εδώ και καιρό “υπουργικές βλέψεις”…

Στη λίστα παρέμειναν οι Αμμοχωστιανοί Κουμής και Αγγελίδης.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ανύποπτο χρόνο, είχε δεσμευτεί ότι το πηδάλιο του Υφυπουργείου Τουρισμού, θα  αναλάβει πρόσωπο από την επαρχία Αμμοχώστου και μάλιστα πρόσωπο χωρίς συγκρουόμενα συμφέροντα.

Εμπλοκή στο όλο παρασκήνιο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Laimitomos.com, είχαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ και αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΟΠ, Χάρης Λοιζίδης μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, φυσικά με τις ευλογίες του προέδρου του ΔΗΣΥ.

Προσέγγισαν επίσης και τον Γενικό διευθυντή του ΡΙΚ, Μιχάλη Μαραθεύτη ο οποίος έχει εργαστεί στον όμιλο Louis αλλά ο ίδιος ευχαριστώντάς τους, απέρριψε τη πρότασή τους μιας και ακόμα δεν έχει κλείσει ούτε 2 χρόνια στο ΡΙΚ.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Χάρης Λοιζίδης είναι στενός φίλος  με τον Ιάσωνα Περδίο και ότι δύο τους, έχουν στενή συνεργασία.

Γι αυτό το λόγο λίγες μέρες αργότερα επέμενε στο όνομα του υιού Περδίου, Σάββα. Με τις ευλογίες λοιπόν, Πετρίδη και Αβέρωφ έπεισαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στον διορισμό Σάββα Περδίου ο οποίος ας σημειωθεί είναι Chief operations officer στον όμιλο Louis.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού, αρχίζει τη λειτουργία του στις 2 Ιανουαρίου, 2019 και θα έχει τις πιο κάτω αρμοδιότητες:

1.Τη χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής τουρισμού και τον επιτελικό σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης της Κύπρου, περιλαμβανομένης της διατύπωσης θέσεων για τη χωροθέτηση των τουριστικών τοποθεσιών.

2.Τον συντονισμό και την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής τουρισμού με τη χρήση των απαραίτητων οριζόντιων πολιτικών.

3.Τη στήριξη των επενδύσεων στον τουρισμό, περιλαμβανομένης της επεξεργασίας και υλοποίησης κινήτρων και της παροχής συστηματικής ενημέρωσης του κοινού.

4.Την προώθηση της τουριστικής συνείδησης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

5.Τη χάραξη στρατηγικής προβολής, προώθησης και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου στο εξωτερικό και εσωτερικό.

6.Την εκπόνηση μελετών, ερευνών αγοράς, την ανάλυση των σύγχρονων τάσεων στον τομέα του τουρισμού, τη διαχείριση στατιστικών δεδομένων, την αξιολόγηση της απόδοσης προγραμμάτων και κονδυλίων που δαπανώνται για τον τουρισμό.

7.Τη δημιουργία και τήρηση μητρώου τουριστικών επιχειρήσεων.

8. Την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων και την επικαιροποίηση υφισταμένων, τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στον τουριστικό τομέα και την προώθηση της καινοτομίας.

9.Την εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας αναφορικά με τις εξουσίες που αυτή παρείχε στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου, περιλαμβανομένης της έκδοσης σχετικών αδειών.

10. Την εποπτεία του τουριστικού τομέα, τη συνεργασία με άλλες εποπτικές αρχές και την Αστυνομία Κύπρου, την ορθή πληροφόρηση και ενημέρωση των τουριστικών επιχειρήσεων και των καταναλωτών για τις διατάξεις της τουριστικής νομοθεσίας και την ευαισθητοποίηση του κοινού για σεβασμό του τουριστικού προϊόντος.

(ια)Την εκπόνηση και υποβολή προτάσεων για μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν στην απλοποίηση διαδικασιών για την προσέλκυση επενδύσεων τουριστικού χαρακτήρα, στην αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στην ευρύτερη ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, όπως και στην απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά την τουριστική βιομηχανία.

Γήπεδα, γκολφ, μαρίνες και καζίνο θα είναι επίσης υπό την αρμοδιότητα του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Ίσως τώρα με τον ξεσηκωμό των ξενοδόχων οι οποίοι όπως αναφέραμε κάνουν λόγο για σύγκρουση συμφερόντων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το ξανασκεφτεί χωρίς τις παρεμβάσεις και επιμονές κάποιων.

Μήπως ήρθε η ώρα να διοριστεί κάποιος ανεξάρτητος και άριστος των αρίστων;