Ξεπερνάει το κάπνισμα ως #1 αιτία καρκίνου του στόματος, το στοματικό σεξ

Το εθνικό σύστημα υγείας της Μεγάλης  Βρετανίας, μετά από πρόσφατη έρευνα του αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο στο στόμα ανεβαίνει ραγδαία και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εξάπλωση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (human papilloma virus – HPV), ως αποτέλεσμα του στοματικού σεξ, μπορεί να παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό το φαινόμενο.

Ο ιός HPV, ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, επηρεάζει το δέρμα σε περιοχές του σώματος που έχουν υγρασία, όπως το στόμα, το ορθό, ο τράχηλος και ο λάρυγγας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ιός HPV υποχωρεί από μόνος του χωρίς καν να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα υγείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν ο ιός HPV επιμένει μπορεί να οδηγήσει σε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και με άλλα είδη καρκίνων.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος περιλαμβάνουν έλκη που δεν επουλώνονται, επίμονη δυσφορία ή πόνο στο στόμα, λευκές ή κόκκινες κηλίδες στο στόμα ή στον λαιμό, δυσκολία στην κατάποση, έναν “κόμπο” στο λαιμό, ανεξήγητη απώλεια βάρους και δυσοσμία στην αναπνοή.

Για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού HPV, οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ.