Ξεπέρασαν τις 20.000 οι αιτήσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Όπως δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου ξεπέρασαν τις 20 χιλιάδες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι σήμερα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η οποία σημείωσε ότι στο τέλος του Σεπτέμβρη θα καταβληθεί το ΕΕΕ σε όσους έγκαιρα υπέβαλαν αίτηση.

Κληθείσα να αναφερθεί στην υπό εξέλιξη διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι τις τελευταίες ημέρες αυξάνεται συνεχώς ο ρυθμός της υποβολής των αιτήσεων και έχουμε φτάσει τις 20 και πλέον χιλιάδες αιτήσεις.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι υπάρχουν αρκετοί νέοι αιτητές, που δεν ήταν λήπτες δημοσίου βοηθήματος, όπως χαμηλά αμειβόμενοι.

Η Υπουργός κάλεσε τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τους οποίους η προθεσμία λήγει στις 8 Σεπτεμβρίου, να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. “Θα πρέπει να υποβληθεί αυτή η δήλωση ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι ή όχι του ΕΕΕ, γιατί είναι προϋπόθεση με βάση το νόμο προκειμένου να συνεχίσουν να παίρνουν την επιταγή με βάση το σχέδιο χαμηλοσυνταξιούχου” σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι “για τους λήπτες δημοσίου βοηθήματος η προθεσμία είναι μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου και οι ίδιοι θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση έγκαιρα έτσι ώστε να συνεχίσουν να μπορούν να παίρνουν το δημόσιο βοήθημα”.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις που έχουν ληφθεί, η Υπουργός είπε ότι διαδικαστικά έχει εγκριθεί ένας μικρός αριθμός αιτήσεων.

Όπως ανέφερε, ελέγχονται τα στοιχεία και όπου υπάρχουν κενά σημεία η αρμόδια υπηρεσία επικοινωνεί μαζί τους αιτητές έτσι ώστε αυτά να συμπληρωθούν, γίνεται η καταχώρηση στο σύστημα και η κατάλληλη επεξεργασία έτσι ώστε να εγκριθεί ή να απορριφθεί η αίτηση.

“Διαδικαστικά έχουν εγκριθεί κάποιες αιτήσεις και στο τέλος του Σεπτέμβρη θα καταβληθεί το ΕΕΕ σε όσους έγκαιρα υπέβαλαν την αίτηση” είπε η κ. Αιμιλιανίδου, σημειώνοντας ότι “όσο πιο γρήγορα κάποιος υποβάλει την αίτησή του, τόσο πιο γρήγορα θα καταβληθεί το ΕΕΕ”.

Ερωτηθείσα πόσες αιτήσεις έχουν εγκριθεί διαδικαστικά, είπε ότι “οι αριθμοί δεν είναι μεγάλοι, διότι τώρα άρχισε η πλήρης επεξεργασία”.

Η Υπουργός υπενθύμισε ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση γύρω στις 45 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι και γύρω στις 20 χιλιάδες λήπτες δημοσίου βοηθήματος, ενώ υπολογίζεται ότι γύρω στις 15-20 χιλιάδες αιτήσεις θα υποβληθούν από χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους που δεν δικαιούνταν βοήθημα και από νέους ανέργους που λόγω του ότι είχαν μικρή ακίνητη ιδιοκτησία, επίσης δεν έπαιρναν βοήθημα.