Ξεκινά σήμερα το Ράλι Κύπρος 2014 (χάρτης διαδρομής)

Σήμερα στις 17:30 στο χώρο μπροστά από το Υπουργείο Οικονομικών αρχίζει και επίσημα το Ράλι Κύπρος 2014, με την πραγματοποίηση RALLI CYPRUSεπίσημης τελετής εκκίνησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Cyprus Rally 2014, έξι λεπτά αργότερα θα αρχίσει το υπερθέαμα με την Super Special Stage μήκους 5,98 χιλιομέτρων.

Πέραν του μοναδικού θεάματος των αγωνιστικών να «ζωγραφίζουν» στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η Super Special Stage εμπεριέχει και τη δική της ιστορική σημασία, αφού τα αυτοκίνητα θα περάσουν στην τουρκοκυπριακή συνοικία στην κατεχόμενη Λευκωσία πριν επιστρέψουν ξανά στις ελεύθερες περιοχές.

Το πρώτο σκέλος του αγώνα αρχίζει το Σάββατο με οκτώ ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 66,20 χιλιομέτρων. Η πρώτη ειδική (Κοτσιάτης) αρχίζει στις 09:20μ ενώ το πρώτο σκέλος ολοκληρώνεται στις 21:10.

Η σειρά εκκίνησης των οδηγών προτεραιότητας της FIA

1. Νάσερ Αλ Ατίγια/Τζοβάνι Μπερνακίνι – Ford Fiesta RRC
2. Αντονίν Τούλστακ/Γιαν Σκαλούντ – Skoda Fabia S2000
3. Μάρτιν Χούντετς/Πετρ Πίκα – Mitsubishi Lancer Evo 10
4. Βιταλι Πούσκαρ/Ιβάν Μισίν – Mitsubishi Lancer 9
5. Γιάροσλαβ Όρσακ/Ντέιβιντ Σμέιλντερ – Skoda Fabia S2000
6. Μπρούνο Μαγκαλιάες/Κάρλος Μαγκαλιάες – Peugeot 208T16
7. Καγιετάν Καγιετάνοβιτς/Γιάροσλαβ Μπαράν – Ford Fiesta R5
8. Κρέγκ Μπριν/Σκοτ Μάρτιν – Peugeot 208T16
9. Ρομπέρ Κονσανί/Μαξίμ Βιγιό – Peugeot 207 S2000
10. Καλίντ Αλ Κασίμι/Κρις Πάτερσον – Citroen DS3 RRC
11. Γιαζίντ Αλ Ρατζί – Μάικλ Ορ- Ford Fiesta RRC
Στο μεταξύ, ο Καταρινός περσινός νικητής του περσινού Ράλι Κύπρος και πολυπρωταθλητής Μέσης Ανατολής, Νάσερ Αλ Ατίγια, με συνοδηγό τον Τζιοβάνι Μπερνακίνι στο τιμόνι ενός Ford Fiesta RRC θα ανέβει πρώτος τη ράμπα εκκίνησης του Ράλι Κύπρος.

Ο Καταρινός οδηγός ήταν άτυχος στην ειδική διαδρομή κατάταξης στον Άγιο Σωζόμενο, αφού αντιμετώπισε πρόβλημα με τον κινητήρα του Fiesta.

Έτσι, τερμάτισε στην τελευταία θέση και αναγκάστηκε να διαλέξει τελευταίος με αποτέλεσμα να του μείνει ο αριθμός 1 που στις χωμάτινες διαδρομές φέρνει τον οδηγό σε μειονεκτική θέση αφού «σκουπίζει το δρόμο» χάνοντας χρόνο σε σχέση με τους οδηγούς που ακολουθούν.

«Ο κινητήρας σταμάτησε 500 μέτρα από την εκκίνηση. Πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα με την κεντρική μονάδα του κινητήρα, είναι καλό διότι συνέβη τώρα και θα προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε», είπε.

Η ειδική διαδρομή κατάταξης αποτελεί ένα χαρακτηριστικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι, αφού οι 11 οδηγοί προτεραιότητας της FIA αναλόγως της κατάταξής τους διαλέγουν την θέση από την οποία θα εκκινήσουν τον αγώνα.

Την ειδική κέρδισε ο Πολωνός Καγετάν Καγετάνοβιτς με συνοδηγό τον Γιάροσλαβ Μπαράν στο τιμόνι ενός Ford Fiesta R5 με χρόνο 2.56.89. Ο Πολωνός διάλεξε να ξεκινήσει από την 7η θέση. Τον δεύτερο καλύτερο χρόνο κατέγραψε ο Σαουδάραβας Γιαζίντ Αλ Ράζι με Ford Fiesta RRC με τρίτο τον Γάλλο Ρομπέρ Κονσανί με Peugeot 207 S2000. Τέταρτος τερμάτισε ο Καλίντ Αλ Κασίμι από τα Εμιράτα, (Citroen DS3 RRC) και πέμπτος ο τρίτος στην βαθμολογία του ERC, Ιρλανδός Κρέκ Μπριν με Peugeot 208T16.

Στην έβδομη θέση το δίδυμο από την Τσεχία, Τσέχος Γιάροσλαβ Όρσακ και Ντέιβιντ Σμέιλντερ με αυτοκίνητο Skoda Fabia S2000.

Όγδοος ο Ουκρανός Βιτάλι Πουσκάρ με Mitsubishi Lancer Evo 10, ένατος ο Τσέχος Μάρτι Χούντετς με Mitsubishi Lancer Evo 9 και δέκατος ο Τσέχος Αντονίν Τλούστακ με Skoda Fabia S2000.