Ξεκαθαρίζει η υπόθεση απάτης στον ΟΣΕΛ

Συνελήφθη χθες από την αστυνομία  ένας 47χρονος για την απάτη στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας, Το βαρύ κατηγορητήριο που τον βαραίνει αφορά αδικήματα συνωμοσίας,  πλαστογραφίας και κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, τήρησης ψευδών λογαριασμών από διευθυντές ή αξιωματούχους εταιρειών, απόπειρας διάπραξης ποινικών αδικημάτων και αδικήματα που αφορούν το νόμο περί παρεμπόδισης και καταπολέμησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η αστυνομία έφτασε στα ίχνη του 47χρονου ακλουθώντας τα «χνάρια» μιας επιταγής 80.000-90.000 ευρώ, που είχε εκδοθεί από την εταιρεία και  κατέληξε σε πρατηριούχο ενώ στη συνέχεια επεστράφη πίσω με άγνωστο προς το παρόν τρόπο.

Η απάτη στον Οργανισμό  αφορά  σε καύσιμα που πλήρωσε ο Οργανισμός το 2010 και φέτος η διοίκηση του ζήτησε επιπλέον χρηματοδότηση από την κυβέρνηση για να καλύψει το ποσό των 80.000-90.000 που έλλειπε.

Το παράδοξο είναι ότι όταν ξεκίνησε η έρευνα για τα οικονομικά του ΟΣΕΛ, η εν λόγο επιταγή εντοπίστηκε στα λογιστικά έντυπα του Οργανισμού ως πληρωμή για καύσιμα. Παρόλα αυτά, θεωρούσε τα χρήματα «χαμένα» και ζητούσε επιχορήγηση από το κράτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, δικαίωμα υπογραφής επιταγών στον ΟΣΕΛ είχαν τρεις αξιωματούχοι όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές προχώρησαν σε άνοιγμα των λογαριασμών τους. Η επιταγή πάντως βρέθηκε στα χέρια πρατηριούχου καυσίμων στην επαρχία Λευκωσίας ο οποίος φέρεται στη συνέχεια να επέστρεψε μέρος των χρημάτων
σε μέτοχο του οργανισμού, ενώ τα υπόλοιπα αποσύρθηκαν σε μετρητά.

Σύμφωνα με δηλώσει του εκπρόσωπου Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέα Αγγελίδη, στο ΡΙΚ,  στην κατοχή του 47χρονου, βρέθηκαν πλαστά τιμολόγια για αγορά καυσίμων.

Ο κ. Αγγελίδης είπε επίσης ότι για την ίδια υπόθεση συνελήφθη τη Δευτέρα και άνδρας 52 ετών, που δεν ήταν στέλεχος του οργανισμού, αλλά δεν προέκυψε οτιδήποτε εναντίον του και αφέθηκε ελεύθερος.

Ο κύριος Αγγελίδης ανέφερε ότι οι έρευνες και ανακρίσεις συνεχίζονται και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν προκύψουν στοιχεία, να γίνουν νέες συλλήψεις.

Οι αστυνομικοί έχουν στα χεριά τους στοιχεία για την εμπλοκή στην υπόθεση, άλλων δύο αξιωματούχοι της εταιρείας, οι οποίοι αναχώρησαν χθες για το εξωτερικό σε προγραμματισμένη επίσκεψη. Εναντίον τους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και θα αναμένονται στην Κύπρο για να εκτελεστούν.