Νew York Times: Απαξίωση για τους χειρισμούς με τη “λίστα Λανγκάρντ”

Ως κωμικοτραγικό σχολιάζουν οι New York Times τον δημόσιο διάλογο που διαξέγεται στην Ελλάδα για την περίφημη λίστα Λανγκάρντ που περιέχει τα ονόματα 2000 μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία.

“Μπορεί ένα μέσο αποθήκευσης δεδομένων να  “ρίξει” μία κυβέρνηση;”. Αυτή είναι η ερώτηση με την οποία οι NYT αναφέρονται στις πολιτικές ενέργειες και τους χειρισμούς σχετικά με τη λίστα Λανγκάρντ που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία σε μια κρίσιμη στιγμή.

Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά πως δεν είναι δυνατον “ο νυν υπουργός Οικονομικών και ένας από τους προκατόχους του να δηλώνουν τον περασμένο μήνα ότι η λίστα έλειπε -και ένας άλλος πρώην υπουργός Οικονομικών να λέει ότι το υλικό είχε παραδοθεί στις αρχές με καθυστέρηση”.

Πιο συγκεκριμένα, οι New York Times σχολιάζουν πως ο νυν Υπ. Οικονομικών Γ.Στουρνάρας σε συνέντευξη του στους Financial Times τον προηγούμενο μήνα δήλωσε πως η λίστα είχε χαθεί, ενώ αμέσως μετά, ένας απο τους προκατόχους του, ο  Υπ.Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε σε συνέντευξή του στην ελληνική τηλεόραση πως η λίστα υπάρχει και την παρέλαβε ο ίδιος απο την κ.Λανγκάρντ τον Μάιο του 2010.

Η υπόθεση της λίστας όμως  παίρνει πιο δραματική τροπή μετά την αυτοκτονία ενός πρώην Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών την περασμένη Πέμπτη, του οποίου το όνομα βρισκόταν στην εν λόγω λίστα -σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ-, επισημαίνει η εφημερίδα.

“Αυτό που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας είναι μία τραγωδία με έντονα στοιχεία κακής κωμωδίας”, αναφέρουν οι New York Times και τονίζουν ότι εκτός από τη βαθιά παθογενή σχέση μεταξύ των σοσιαλιστών και του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά, η παρούσα κατάσταση αποκαλύπτει επίσης τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στο πολιτικό κατεστημένο και την ολιγαρχία μιας ελίτ επιχειρηματιών.