Δηλώσεις Χριστόφια στο συνέδριο του Economist

Την πεποίθηση του ότι οι θυσίες του Κυπριακού λαού σε ότι αφορά την οικονομία θα είναι προσωρινές και ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας στο δείπνο του συνεδρίου του Economist στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος, οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε και στον ευρωπαικό προυπολογισμό τονίζοντας ότι στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία θα πρέπει συλλογικά να αποφασισθεί ένας ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, ο οποίος θα λειτουργήσει ως «κύριο εργαλείο μαζικής κλίμακας επενδύσεων στον ευρωπαϊκό χώρο» και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται μια δέσμευση αμοιβαίας ευθύνης απ’ όλα τα κράτη – μέλη, για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτή η διαδικασία, τόνισε, «θα πρέπει να είναι διαλεκτική, να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους και της κάθε περιοχής και να επιδεικνύεται η απαραίτητη ευελιξία».

Αναφερόμενος στην αίτηση της Κύπρου για ένταξη στον Μηχανισμό στήριξης, υπογράμμισε πως αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει την Κυπριακή Προεδρία.

Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στις θυσίες του ελληνικού λαού, επισημαίνοντας πως έχει φτάσει στα όρια του, ενώ παράλληλα ευχήθηκε να μη συμβεί κάτι τέτοιο και με τον Κυπριακό λαό. “Ο ελληνικός λαός είναι στα όρια του και, κακά τα ψέματα, όχι μόνο. Και εύχομαι να μην έρθει στα όρια του και ο κυπριακός λαός, στο τέλος. Εμείς προσπαθούμε να αποφύγουμε κάτι τέτοιο και να αποφύγουμε πιθανά κενά που δημιουργήθηκαν στην προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γραφείο Τύπου Κυπριακής Δημοκρατίας