Ν.Αναστασιάδης: Θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να απαμβλύνουμε τις συνέπειες της συμφωνίας του Eurogroup

Η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να απαμβλύνει τις συνέπειες της συμφωνίας του Eurogroup, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο 8ο Κυπρο-Ρωσικό Φεστιβάλ, στη Λεμεσό, προσθέτοντας ότι οι δεσμοί μεταξύ Κυπρίων και Ρώσων αποδείχθηκαν ισχυροί και διαρκείς ακόμη και όταν τέθηκαν σε δοκιμασία, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως το γεγονός ότι το Φεστιβάλ διοργανώνεται για όγδοη συνεχή χρονιά προσελκύοντας περισσότερους από δέκα χιλιάδες επισκέπτες αποδεικνύει ότι έχει καθιερωθεί ως μια παραδοσιακή γιορτή στις καρδιές των Ρώσων και των Κυπρίων μέσω της οποίας γιορτάζονται οι σταθεροί δεσμοί φιλίας μας.

Πρόσθεσε ότι Κύπρος και Ρωσία έχουν μια μακρόχρονη συνεργασία σε όλους τους τομείς, ένα συνεταιρισμό με βαθιές ιστορικές, πολιτικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές ρίζες.

«Η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου εκτιμά πάρα πολύ αυτό το συνεταιρισμό τον οποίο στοχεύουμε ενεργά να την αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο. Η παρουσία μου εδώ αποτελεί απτή απόδειξη της δέσμευσης της Κυβέρνησης μου να επεκτείνουμε τη συνεργασία αυτή και σε νέα επίπεδα», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Επεσήμανε ότι οι δεσμοί μεταξύ Κυπρίων και Ρώσων αποδείχθηκαν ισχυροί και διαρκείς ακόμη και όταν τέθηκαν σε δοκιμασία, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «κατανοώ πλήρως και συμμερίζομαι την πικρία που προκάλεσε ο εξαναγκαστικός τρόπος με τον οποίον επιβλήθηκε η συμφωνία του Eurogroup στην Κυβέρνησή μου», προσθέτοντας ότι γνωρίζει τις δυσκολίες που και οι Ρώσοι στην Κύπρο αντιμετωπίζουν, όπως επίσης και τις οικονομικές απώλειες που είχαν.

«Είναι για αυτό το λόγο που θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως κράτος και ιδιαίτερα ως Κυβέρνηση θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να απαμβλύνουμε τις συνέπειες της συμφωνίας του Eurogroup, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αποζημίωση μέρους των απωλειών που έχουν υποστεί μέτοχοι τραπεζών και κάτοχοι αξιόγραφων. Έτσι θα δείξουμε τη φιλία, την ευγνωμοσύνη μας, αλλά και την αναγνώριση μας προς την πολύτιμη συμβολή σας στην Κύπρο και την οικονομία της», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε επίσης ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη «για την ψήφο εμπιστοσύνης που εκφράζει η ρωσική κοινότητα, που διαμένει στην Κύπρο, όπως επίσης και η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα, προς την κυπριακή οικονομία και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και μετά την απόφαση του Eurogroup».

Αυτό δεικνύει», πρόσθεσε, «ότι οι αρχές της αλληλεγγύης θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και αποδεικνύει ότι, αντίθετα με τις αβάσιμες φήμες που κυκλοφορούν σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, η Κύπρος και η Ρωσία θα συνεχίσουν να έχουν ένα κοινά επωφελή συνεταιρισμό με προοπτικές», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ, τη Ρωσική Πρεσβεία και ιδιαίτερα τον Πρέσβη Shumskiy, τη ρωσόγλωσση εφημερίδα Vestnik Kipra και το Δήμο Λεμεσού, καθώς και τους χορηγούς της εκδήλωσης.