Νταλάρα: “Nα κουρευτεί το χρέος του επίσημου τομέα”

Το κούρεμα του χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας, δηλαδή οι χώρες της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρότεινε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής, Τσάρλς Νταλάρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Νταλάρα, το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να εξεταστεί σοβαρά μετά τις επιβαρύνσεις που υπέστη ο ιδιωτικός τομέας με το μαζικό haircut του Μαρτίου του 2012,”Ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει τώρα να περάσει στο περιθώριο σε αυτό τον γύρο των προσπαθειών για τη μείωση του ελληνικού χρέους που έχει ξεκινήσει” σημείωσε ο επικεφαλής του IIF.

Ταυτόχρονα σε δηλώσεις του στο Dow Jones Newswires υποστήριξε πως “Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για τη μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια προς την Ελλάδα, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και από το EFSF”, ενώ πρόσθεσε ότι θα ήταν δυνατή και μια επέκταση του χρονικού ορίζοντα των δανείων προς την Ελλάδα.

Σχετικά με το ζήτημα της επαναγοράς ομολόγων είπε πως θα είναι ένα από τα θέματα της συζήτησης, αλλά όπως σχολίασε θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να δούμε απο πού θα  βρεθούν τα χρήματα για κάτι τέτοιο.

Να σημειώσουμε πως ο επικεφαλής του IIF βρίσκεται από σήμερα το πρωί στην Αθήνα, όπου έχει σειρά συναντήσεων κυβερνητικά στελέχη, πολιτικούς αρχηγούς και υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη.