Ντάουνερ , Ντάουνερ γιατί μας καταδιώκεις;

Ο κ.Ντάουνερ ξεπέρασε εαυτό! Η κυβέρνηση τι κάνει;

Ο πρόεδρος να αποσύρει τις προτάσεις του για το κοινό ανακοινωθέν

Σταμάτησε πια να μας προκαλεί έκπληξη η όποια μεθόδευση από τον κ.Ντάουνερ ο οποίος αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι κάθε άλλο παρά αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών είναι.

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι ο κ. Ντάουνερ έχει αποδείξει ότι δεν είναι αμερόληπτος και προχωρεί με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προσπαθώντας να εγκλωβίσει την Ελληνοκυπριακή πλευρά σε μονοπάτια πολύ επικίνδυνα.

Με αυτόν τον κ. Ντάουνερ, όπως επανειλημμένα έχουμε πει, δεν υπάρχει σωτηρία. Συνομιλίες με αυτόν δεν πρόκειται να καταλήξουν σε κάτι σωστό.

Δεν είμαστε αφελείς για να πιστέψουμε ότι ο κ.Ντάουνερ δεν γνωρίζει τις ρητές πρόνοιες του Ψηφίσματος 550/84 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το χτεσινό του τάχα ατόπημα- γιατί εμείς δεν το θεωρούμε ατόπημα αλλά μια ξεκάθαρη τοποθέτηση- έδωσε το μήνυμα για έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους

Και απευθυνόμαστε ευθέως στον Πρόεδρο Αναστασιάδη: για πόσο ακόμα θα καταρρακώνει ο κ.Ντάουνερ την αξιοπρέπεια μας ως Κράτος και ως λαό και εμείς να τον ανεχόμαστε; Φτάνει πια! Να θυμίσουμε στον Πρόεδρο και στα πολιτικά κόμματα την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων – μετά από πρόταση των Οικολόγων- του Φεβρουαρίου 2012 που ζητούσε την απομάκρυνση του κ. Ντάουνερ

Είναι καιρός ο Πρόεδρος να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και να ζητήσει πλέον επισήμως την απομάκρυνση του κ.Ντάουνερ. Άλλωστε έχει ένα σωρό λόγους για να στοιχειοθετήσει το αίτημα για απομάκρυνση του, αρχίζοντας από την επίσημη καταδίκη της πράξης αυτής του κ.Ντάουνερ. Ο κ.Ντάουνερ αποδείχθηκε εντελώς ανίκανος και ακατάλληλος να οδηγήσει προς τα εμπρός τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες του των τελευταίων χρόνων είναι καιρός ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να τον αντικαταστήσουν. Ο κ. Ντάουνερ μολύνει, με την ανικανότητα και την μεροληψία του, τις διαπραγματεύσεις

Να αποσυρθούν οι Ελληνοκυπριακές προτάσεις για το κοινό ανακοινωθέν

Μας προκαλεί ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση η επίθεση των Τούρκων κατά του Προέδρου Αναστασιάδη. Την θεωρούμε άδικη και προσβλητική. Ο Πρόεδρος και η Κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας στο κοινό ανακοινωθέν. Κατακρίβειαν κατά την άποψή μας έχουν προβεί σε σοβαρές παραχωρήσεις και έχουμε υποχωρήσει ακόμα και πέραν των “γενναίων δώρων” του πρώην Προέδρου κ.Χριστόφια, προκειμένου να συναντήσουν τις Τουρκικές θέσεις. Αλλά η προσπάθεια απέβη άκαρπη. Δυστυχώς οι υποχωρήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη μένουν στο τραπέζι ως θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς εκτός αν αμέσως και με ξεκάθαρο τρόπο αποσυρθούν.

Καλούμε λοιπόν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποσύρει με τον πιο επίσημο και ξεκάθαρο τρόπο τις διαπραγματευτικές του θέσεις εξηγώντας στα Ηνωμένα Έθνη , στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τους λόγους που τον αναγκάζουν να προβεί σε αυτή την ενέργεια. Αν δεν το κάνει αυτό αμέσως, θα βρεθεί ενώπιον των υποχωρήσεων του πολύ σύντομα και θα αναγκαστεί σε περαιτέρω παραχωρήσεις και διολίσθηση προς τις διχοτομικές θέσεις των Τούρκων.
Δηλώσεις κ.Ελένης Χρυσοστόμου, Εκπροσώπου Τύπου