Ντάισελμπλουμ:”Πιθανή η 6μηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος”

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος άφησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το δρόμο στην παράταση του προγράμματος άνοιξε με δηλώσεις του ο Βόλφγκανγκ Σοιμπλε, αν και ο Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν θα συζητηθεί σήμερα.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «θα ακούσουμε σήμερα τους θεσμούς που απαρτίζουν την τρόικα για να δούμε τι πιστεύουν, πόση πρόοδος έχει γίνει και ποιες περαιτέρω δεσμεύσεις έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, και σε αυτή τη βάση θα αποφασίσουμε αν μπορούμε να ολοκληρώσουμε πριν τελειώσει η χρονιά ή αν θα χρειαστεί κάποια παράταση. Παραμένει ακόμη ένα ανοιχτό θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Καθόλου σίγουρος» και «πολύ ανήσυχος» για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα δήλωσε επίσης ο ολλανδός πολιτικός, προειδοποιώντας ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά.

«Όχι δεν νοιώθω καθόλου σίγουρος. Είμαι πολύ ανήσυχος για τα χρονικά περιθώρια και πιστεύω ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να προσπαθήσουν όσο πιο πολύ μπορούν για να καλύψουν όσο περισσότερη απόσταση μπορούν μέχρι το τέλος του χρόνου».

«Δεν θα ληφθούν σήμερα αποφάσεις για παράταση του ελληνικού προγράμματος, αλλά ελπίζω να υπάρξουν βήματα προόδου» τόνισε ο γάλλος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων προσερχόμενος στο Εurogroup.

Ο γάλλος επίτροπος αναγνώρισε τις προσπάθειες και τις αλλαγές που έχει κάνει η Ελλάδα και τόνισε ότι η Κομισιόν εύχεται να υπάρξει μία συμφωνία.

Περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα αλλά και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζητεί στο μεταξύ ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.