Νουρής: Το μεταναστευτικό είναι εθνικό θέμα

Ως εθνικό θέμα αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό η Κύπρος, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλο και αντιπροσωπεία του κόμματος για το μεταναστευτικό. Η συνάντηση, η οποία εγκαινιάζει μια σειρά επαφών του ΥΠΕΣ με τα κοινοβουλευτικά κόμματα με στόχο την ενημέρωσή τους για το μεταναστευτικό ζήτημα, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο ΥΠΕΣ είπε ότι ενημέρωσε το ΔΗΚΟ για την υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά το μεταναστευτικό, τις υποδομές, τις προσπάθειες που γίνονται στην αντιμετώπιση των ροών που φθάνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο θέμα των επιστροφών, «που είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα στα οποία εστιάζουμε πλέον ξεκάθαρα την προσοχή μας».

Ο κ. Νουρής τόνισε ότι «το μεταναστευτικό δεν είναι υπόθεση ούτε του Υπουργού Εσωτερικών ούτε της παρούσας κυβέρνησης. Είναι εθνικό θέμα και ως τέτοιο εμείς το αντιμετωπίζουμε».

Συμπλήρωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για τις συμφωνίες και τα μνημόνια που έχουν υπογραφεί πρόσφατα μεταξύ Κύπρου και ΕΕ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος συνίσταται σε δύο κυρίως πυλώνες. Ο πρώτος είναι η επιτήρηση της πράσινης γραμμής από όπου έρχεται η συντριπτική πλειονότητα των εισροών, ανέφερε για να προσθέσει ότι όλες ανεξαιρέτως οι εισροές προέρχονται από την Τουρκία «που εργαλειοποιεί συστηματικά το μεταναστευτικό». Ο δεύτερος πυλώνας, είπε, είναι η μεγιστοποίηση του αριθμού των επιστροφών.

Επιπρόσθετα, ο κ. Νουρής δήλωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιστρέψει 388 πρόσωπα σε αριθμό χωρών. Συγκεκριμένα, έχει επιστρέψει, μεταξύ άλλων, 85 άτομα στην Ινδία, 43 στο Κονγκό, 34 στο Μπαγκλαντές, μεταξύ άλλων, 31 στο Καμερούν, 25 στη Νιγηρία και 21 στο Ιράν.

Συνέχισε λέγοντας ότι ζήτησε τη συνδρομή του ΔΗΚΟ και του κ. Παπαδόπουλου προσωπικά σε διπλωματικό επίπεδο να γίνουν συνδυασμένα επαφές ούτως ώστε «να ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με εκείνες τις τρίτες χώρες που σήμερα δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα για να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των επιστροφών». Επίσης, σημείωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει στο θέμα της καλύτερης δυνατής διαχείρισης του πολύ μεγάλου αριθμού των ροών από την Πράσινη Γραμμή.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «είμαστε χώρα που γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά, φυσικά θέλουμε να προσφέρουμε στήριξη και φιλοξενία σε πραγματικούς αιτητές πολιτικού ασύλου».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «αυτή τη στιγμή η Κύπρος αντιμετωπίζει κατ’ αναλογία πληθυσμού το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ΕΕ και γνωρίζουμε ότι πάρα πολλοί αυτή τη στιγμή καταχρώνται το σύστημα έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οικονομικά συμφέροντα».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημείωσε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να βοηθά αυτές τις προσπάθειες.

«Πρέπει να γίνουν αρκετά άλλα πράγματα ώστε να μπορέσουμε από τη μία να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουμε σε πραγματικούς αιτητές πολιτικού ασύλου, να μπορούμε να συμμορφωνόμαστε με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και τις υποδείξεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και από την άλλη να προστατέψουμε τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου από πιθανές καταχρήσεις», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.