Νικόλας για πόρισμα: Η ευθύνη για την κατάρρευση βαραίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ την παρούσα Κυβέρνηση

Δήλωση του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου για το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τη κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Αυτούσια η δήλωση:

Έχουμε ενώπιον μας ένα πόρισμα καταπέλτη.

Είναι αναμενόμενες σε μεγάλο βαθμό οι ευθύνες που διαπιστώνονται.

Δυστυχώς όμως, είναι αναμενόμενη και η μη-ανάληψη της ευθύνης, όπως φαίνεται και από τις σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Επειδή καταβάλλεται μία έντονη προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι «επειδή φταίνε όλοι, δεν φταίει κανένας», οφείλουμε να είμαστε όλοι ξεκάθαροι, όπως ξεκάθαρο είναι και το πόρισμα.

Άλλο πράγμα η αόριστη ευθύνη για τα προβλήματα και τις παθογένειες του Συνεργατισμού και άλλο πράγμα η συγκεκριμένη ευθύνη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Το πόρισμα είναι ξεκάθαρο. Δεν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες για την κατάρρευση ΠΡΙΝ από το 2013.

Για ένα πάρα πολύ απλό λόγο. Η παρούσα Κυβέρνηση ΜΕΤΑ το 2013 ανακεφαλαιοποίησε τον Συνεργατισμό δυο φορές, μία το 2013 και μία το 2015 με το επιχείρημα ότι ο Συνεργατισμός είναι «βιώσιμος».

Επομένως η ευθύνη για την κατάρρευση βαραίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ την παρούσα Κυβέρνηση.

Το πόρισμα αποδίδει συγκεκριμένες ευθύνες:

1. Στον Υπουργό Οικονομικών για όσα έπραξε, όσα γνώριζε και για την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και της Βουλής.

2. Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί ενώ γνώριζε για την καταστροφική πορεία του Συνεργατισμού από τον Σεπτέμβριο του 2017, όχι μόνο δεν την απέτρεψε, αλλά παραπλανούσε την κοινή γνώμη μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018.

Με άλλα λόγια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρατούσε τον Συνεργατισμό στον αναπνευστήρα γιατί είχε προεδρικές εκλογές.

Τελικά όμως, την πλήρωσαν μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι που έμειναν άνεργοι και ο Κύπριος φορολογούμενος ο οποίος κλήθηκε να καταβάλει επτά δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του Συνεργατισμού.

3. Το πόρισμα διαπιστώνει πιθανές αστικές και ποινικές ευθύνες για την ηγεσία και την επιτροπεία του Συνεργατισμού.

Ως ΔΗΚΟ καλούμε τον Γεν. Εισαγγελέα να συνεχίσει τις σχετικές έρευνες και διώξεις για αυτές τις πιθανές ευθύνες.

4. Ιδιαίτερα σε σχέση με τις διαγραφές δανείων ευρώ ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ με αδιαφανείς διαδικασίες, ζητούμε ο σχετικός κατάλογος να δοθεί στη Βουλή και να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα πολιτικών που έχουν ευνοηθεί.

5. Ευθύνες διαπιστώνονται και για την Κεντρική Τράπεζα για ελλιπή εποπτεία. Ως ΔΗΚΟ θεωρούμε πως είναι ακόμη μεγαλύτερες οι ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς λόγω ανικανότητας λειτουργούσε σαν απλός «παρατηρητής» αντί να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τον Οκτώβριο του 2011, μετά το πόρισμα Πολυβίου για το Μαρί, ο Χάρης Γεωργιάδης έλεγε ως εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ,

«Το πόρισμα για το Μαρί αποδίδει ασήκωτες ευθύνες στον Δ. Χριστόφια. Η επιλογή που έχει είναι να παραιτηθεί και να αποχωρήσει αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του.

Σίγουρα ευθύνες φέρουν και άλλοι, όμως την κορυφαία ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Καλούμε τον Χάρη Γεωργιάδη του 2019 να ακούσει τον Χ. Γεωργιάδη του 2011.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν παραιτηθεί πολύ φοβούμαστε πως θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης και θα καταστεί πολύ πιο δύσκολο το έργο της κυβέρνησης να προωθήσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.