Γ. Ελεγκτής: Αντάξια των προσδοκιών του λαού, η ερευνητική για ΣΚΤ

Ο Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε τοποθέτησή του στη Βουλή για το πόρισμα για τον Συνεργατισμό είπε ότι η ερευνητική επιτροπή  αποδείχθηκε αντάξια των προσδοκιών του λαού.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει αρχικά την 1η του Ιούνιου το 2018 όπου ανέφερε ότι:

«Στην προκειμένη περίπτωση, έχει επενδυθεί το ποσό των €1,7 δις και πρόσφατα πρόσθετο ποσό της τάξης των €2,5 δις. Είναι επίσης σημαντικό πως η εν εξελίξει διαδικασία για εξεύρεση επενδυτή, που ξεκίνησε πριν δυο περίπου μήνες, δεν προβλεπόταν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που είχε κατατεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία τον Δεκέμβριο του 2015 στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είχε εγκριθεί από αυτή».

Αυτό ακριβώς, συνέχισε ο Γ.Ελεγκτής, καταδεικνύει πως αυτό που έγινε με την Ελληνική Τράπεζα ήταν κάτι διαφορετικό από αυτό που προέβλεπαν οι σχεδιασμοί της δημοκρατίας που προνοούσαν συντεταγμένη και με καθορισμένο τρόπο και χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποίηση της τράπεζας και αποξένωση του 75% των μετοχών της και αντ’ αυτού έγινε μια εξαναγκαστική πώληση περίπου σε συνθήκες με το πιστόλι στον κρόταφο.

Αυτό λέγαμε τότε πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία με την Ελληνική και εξηγούσαμε «Συνεπώς, η αποτυχία υλοποίησης των εγκεκριμένων σχεδιασμών, σε συνδυασμό με το κολοσσιαίο μέγεθος του δημοσίου χρήματος που έχει μέχρι στιγμής επενδυθεί, επιβάλλει τη διενέργεια ελέγχων για αναζήτηση και απόδοση ενδεχόμενων ευθυνών, αν υπάρχουν».

Ο κ. Μιχαηλίδης από την έκθεση της ερευνητικής επιτροπής σημείωσε τις τιμητικές αναφορές προς την ελεγκτική υπηρεσία και τις ευθύνες που αποδίδει στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στον οποίο καταλογίζει τη λήψη αποφάσεων “με πείσμα και γινάτι”.

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως τα αρμόδια όργανα του κράτους και η διάδοχη του Συνεργατισμού κατάσταση πρέπει να κινηθούν νομικά ώστε το κράτος και ό,τι απέμεινε από τον Συνεργατισμό να πάρουν το λαβείν τους από όσους βαρύνονται με αστικές ή και ποινικές ευθύνες.

Επεσήμανε ότι οι ποινικές ευθύνες θα ερευνηθούν από τον Γενικό Εισαγγελέα και “γι’αυτές δεν ανησυχούμε”, ενώ η ΣΕΔΙΠΕΣ και Δημοκρατία από την πλευρά τους θα πρέπει να ξεκινήσουν τις δικαστικές διαδικασίες για απόδοση αστικών ευθυνών, οι οποίες συνεπάγονται αποζημιώσεις.

Σε ό,τι αφορά την παραίτηση του Προέδρου του ΟΚΥπΥ, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε πως μετά και τη δεύτερη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, η παύση του ήταν μονόδρομος.