Νικολάου: Το πόθεν έσχες δεν έχει κουτσουρευτεί

Στα πλαίσια της λογοδοσίας, με τα νομοσχέδια που κατέθεσε η Κυβέρνηση το 2013 και συζητήθηκαν στην Επιτροπή Νομικών καθορίστηκε η διαδικασία ελέγχου των περιουσιακών δηλώσεων, υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας σήμερα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Ο κ. Νικολάου επανέλαβε την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για διαφάνεια και αποτελεσματικό έλεγχο για πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, που μπορεί να επέλθει με αποτελεσματικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων αυτών που ασκούν εξουσία που δυνατόν να επηρεάζει την οικονομία και την κοινωνία.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συζήτησης ανέφερε:

«Αναφορικά με διάφορα ζητήματα που προέκυψαν μετά από την εφαρμογή του πόθεν έσχες, συζητήσαμε για το νομοσχέδιο που καταθέσαμε πριν από 15 μέρες περίπου σε σχέση με τις δηλώσεις των ορισμένων αξιωματούχων, αλλά και το γενικότερο θέμα των νομοσχεδίων που αφορά το πόθεν έσχες.

Θέλω να διευκρινίσω ότι το πόθεν έσχες δεν έχει κουτσουρευτεί – όπως λέγεται – με την αναφορά που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά αυτό έγινε λόγω της απόφασης της Βουλής να συμπεριληφθούν στα πρόσωπα των οποίων δημοσιοποιούνται οι δηλώσεις περιουσίας, οι σύζυγοι για όλους όσους θα υπέβαλλαν δηλώσεις περιουσίας. Με αποτέλεσμα, αντί να διακρίνεται η εφαρμογή της αναλογικότητας στη βάση των προσώπων που ελέγχονται και της ουσιαστικής εξουσίας που ασκούν, η ρύθμιση να δημοσιοποιούνται οι δηλώσεις των συζύγων κάθε προσώπου που κατέχει ένα αξίωμα, έστω και εάν δεν ασκεί εξουσία που να επηρέαζε την οικονομική ή / και κοινωνική ζωή του τόπου, να κριθεί ως αντισυνταγματική.

Λόγω αυτής της ρύθμισης, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι δηλώσεις περιουσίας των συζύγων δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται. Γι’ αυτό τον λόγο επαναφέραμε αυτή την εισήγηση ώστε να μπορεί, εάν είναι δυνατό, να γίνει αποδεκτή η δημοσιοποίηση δηλώσεων που αφορούν και τους συζύγους.

Καταθέσαμε στην Επιτροπή μια σειρά από εισηγήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν το σκοπό για τον οποίο έχουν γίνει αυτά τα δύο νομοσχέδια. Η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι στα πλαίσια της λογοδοσίας οφείλουμε να διαμορφώσουμε τέτοιες διαδικασίες και τέτοια μέτρα που να είναι αποτελεσματικά, ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί εάν κάποιος εκμεταλλεύτηκε το αξίωμά του με σκοπό να πλουτίσει. Δηλαδή, συγκρίνοντας την δήλωση περιουσίας που κατέθεσε όταν αναλάμβανε τα καθήκοντα του με τη δήλωση περιουσίας όταν εγκατέλειπε τα καθήκοντα αυτά. Από εκεί να μπορούμε να διαπιστώσουμε με πραγματικούς αριθμούς και στοιχεία εάν υπήρχε διαφοροποίηση στις δηλώσεις.

Επιπρόσθετα, θέσαμε με σαφήνεια ότι η νομοθεσία από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει επαρκές στοιχείο, αλλά χρειάζεται και τα ίδια τα όργανα που αναλαμβάνουν την ευθύνη συγκέντρωσης των περιουσιακών δηλώσεων, καθώς και τα πρόσωπα που θα υποβάλλουν δηλώσεις, να φροντίζουν να είναι συμπληρωμένες κατά τον τρόπο που ορίζεται στη νομοθεσία και τα στοιχεία που παραχωρούνται να είναι πλήρη».

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου επΙσήμανε ότι είναι με τα νομοσχέδια που κατέθεσε η Κυβέρνηση το 2013 και συζητήθηκαν στην Επιτροπή Νομικών που καθορίστηκε η διαδικασία ελέγχου των περιουσιακών δηλώσεων, με την εμπλοκή των ελεγκτών, καθώς επίσης και η διαδικασία δημοσιοποίησης των δηλώσεων περιουσίας εκείνων των προσώπων τα οποία κατέχουν αξίωμα με το οποίο ασκούν ουσιαστική εξουσία.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις εισηγήσεις που έγιναν από πλευράς Υπουργείου, ο κ. Νικολάου είπε στα πλαίσια του γενικότερου πλαισίου αναθεώρησης των νομοσχεδίων, εισηγήθηκε την αναθεώρηση της διαδικασίας ελέγχου από τους ελεγκτές, τόσο σε σχέση με τον διορισμό τους όσο και σε σχέση με τη διαδικασία των ελέγχων στους οποίους προβαίνουν. Μεταξύ άλλων, ο κ. Υπουργός, μίλησε για την υποχρέωση που θα δημιουργείται σε κάποιον για να υποβάλει πλήρη στοιχεία και η υποχρέωση αυτή να συνιστά και ποινικό αδίκημα, όχι μόνο για ορισμένους αξιωματούχους, αλλά και για τους βουλευτές και τους υπουργούς.