Νικολάου: Προσπάθεια μας να λύσουμε με αποτελεσματικά μέτρα τους εικονικούς γάμους

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Αν. Υπουργός Εσωτερικών κ. Ιωνάς Νικολάου προήδρευσε σήμερα σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της αντιμετώπισης των εικονικών γάμων. Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση στα ΜΜΕ:

«Αξιολογήθηκε γενικά η κατάσταση σε σχέση με τους εικονικούς γάμους. Ειδικότερα, το γεγονός ότι μια κατηγορία Ευρωπαίων πολιτών χρησιμοποιείται από κυκλώματα, τα οποία συμβάλλουν στην τέλεση εικονικών γάμων με πρόσωπα που βρίσκονται στην Κύπρο και τα οποία κατάγονται από τρίτες χώρες, με σκοπό να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής σε κράτος μέλος της ΕΕ. Είναι ένα θέμα που αξιολογήσαμε μέσα από τη γενικότερη πληροφόρηση την οποία είχαμε από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Φαίνεται ότι αυτό αποτελεί μέρος του γενικότερου οργανωμένου εγκλήματος που λειτουργεί στον χώρο της ΕΕ. Δεν διασυνδέεται δηλαδή αποκλειστικά με την Κύπρο. Αλλά, οφείλουμε, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και ειδικότερα της εμπορίας προσώπων, να πάρουμε και εμείς πρακτικά μέτρα που να συμβάλουν στην πρόληψη του φαινομένου, καθώς και μέτρα διερεύνησης τέτοιων περιπτώσεων που να οδηγούν ουσιαστικά στην ακύρωση των αδειών που παραχωρούνται σε αυτά τα πρόσωπα από τρίτες χώρες. Πριν μερικές μέρες έγιναν από πλευράς της Αστυνομίας συλλήψεις προσώπων, τα οποία είναι ύποπτα για διοργάνωση εικονικών γάμων.

Έχουν εξουσιοδοτηθεί οι αρμόδιες Υπηρεσίες να καταγράψουν ‘καλές πρακτικές’, οι οποίες μπορούν να εφαρμόζονται για κάθε περίπτωση και σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές θα μας δώσουν απτά αποτελέσματα στην προσπάθεια πρόληψης αυτού του φαινομένου που αφορά ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο την Κύπρο. Επιπρόσθετα, έχουν καταγραφεί πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν για σκοπούς καταστολής, ώστε να μπορούμε να έχουμε ασφαλή αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η προσπάθεια μας είναι να λύσουμε το πρόβλημα πρακτικά, με διαδικασίες οι οποίες θα μας δώσουν άμεσα αποτελέσματα. Έχουν δοθεί οδηγίες για την πραγματοποίηση νέας σύσκεψης στο τέλος αυτού του μήνα, στην οποία να γίνουν συγκεκριμένες εισηγήσεις και να καθοριστεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί».

Ση συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον έχουν υποβληθεί παράπονα ότι η Κύπρος χρησιμοποιείται περισσότερο απ’ ότι άλλες χώρες για τέλεση εικονικών γάμων, ο κ. Υπουργός είπε: «Όχι. Δεν έχει προσδιοριστεί ότι η Κύπρος χρησιμοποιείται περισσότερο από άλλες χώρες για την τέλεση εικονικών γάμων. Είχαμε πληροφόρηση για κάποιες περιπτώσεις από κράτος μέλος της ΕΕ, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών η οποία γίνεται».

Ακολούθως και απαντώντας σε συναφή ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία/αριθμοί, που να δείχνουν μείωση αυτού του φαινομένου, ο κ. Νικολάου είπε: «Οι εικονικοί γάμοι πρέπει να διαπιστωθούν μέσα από έρευνα και τη συλλογή ασφαλών στοιχείων. Μέσα από τις έρευνες που έχουν γίνει, οι περιπτώσεις που έχουν διαπιστωθεί ως εικονικοί γάμοι είναι λιγότερες το 2015 σε σύγκριση με το 2014 και ίσως λίγο περισσότερες το 2016. Όμως, αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να συνεχίσουμε την πρακτική που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ΕΕ. Και εδώ είναι που θα πρέπει, υπεύθυνα, να δώσουμε κάποιες πιο πρακτικές λύσεις. Είναι αυτό που επιδιώκουμε».