Νικολάου: Μη πατριωτικά συνετή η εκτόξευση πυροτεχνημάτων εσωτερικά για εντυπώσεις

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου δήλωσε πως έφτασε η ώρα να φρονηματιστούμε από τα ασύγγνωστα λάθη του παρελθόντος και να επανακαθορίσουμε τους εθνικούς μας οραματισμούς, σημειώνοντας πως οι διαφωνίες, τα προσκόμματα και ο πιθανός μαξιμαλισμός από την τουρκική πλευρά, ειδικά ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης στην Τουρκία, αποτελούν παραμέτρους που κατά το μάλλον ή ήττον, είναι αναμενόμενες. “Αυτό που δεν είναι ούτε αναμενόμενο αλλά ούτε και πατριωτικά συνετό, είναι τα πολιτικά πυροτεχνήματα στο εσωτερικό μας μέτωπο, με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων.
Εντυπώσεις επωφελείς μεν για πολιτικούς και μικροπολιτικές, επιβλαβείς δε για την πλευρά μας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων”, ανέφερε. Σε επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου στην ιερά Μονή Μαχαιρά, ο Υπουργός ανέφερε πως πρώτιστη επιδίωξη της Κυβέρνησης Αναστασίαδη, την οποία εκπροσωπεί, αποτελεί η επικέντρωση των προσπαθειών μας, στο πλαίσιο του διαλόγου για επίλυση του κορυφαίου πολιτικού μας προβλήματος.
“Έφτασε η ώρα να πορευτούμε επιτέλους με ομοψυχία και με πατριωτική υπευθυνότητα. Όποιες και να είναι οι διαφορές μας να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Αυτό είναι το μήνυμα και αυτή η παρακαταθήκη που μας καταλείπει με το ολοκαύτωμά του ο τιμώμενός σήμερα ήρωας. Όποια και να είναι τα κομματικά μας χρώματα, μας ενώνει κάτι ιερότερο. Μας ενώνει ο κοινός μας αγώνας”, ανέφερε.
Ο κ. Νικολάου δήλωσε πως επιβάλλεται να καταφέρουμε το συντομότερο και υπό τον ελάχιστο δυνατόν συμβιβασμό, να δούμε την πατρίδα μας απαλλαγμένη από τα κατοχικά στρατεύματα, επανενωμένη, ευημερούσα, και κάθε νόμιμο κάτοικό της να απολαμβάνει ως Ευρωπαίος πλέον πολίτης τα δικαιώματα που του αναλογούν, δικαιώματα που για σαραντατρία σχεδόν χρόνια ακυρώνονται εξαιτίας της αναχρονιστικής και απάνθρωπης κατοχής που συντηρεί στο νησί μας η Άγκυρα. “Αυτή είναι η ιστορική μας ευθύνη έναντι στις επερχόμενες γενεές των Ελλήνων της Κύπρου. Και σε αυτόν μας τον αγώνα, ας πάρουμε κατά τον ποιητή «μια σταγόνα από το αίμα του Γρηγόρη και να μπολιάσουμε το δικό μας». Ας πάρουμε την τελευταία του εκπνοή, «να ‘χουμε οξυγόνο να αναπνέουμε χιλιάδες χρόνια»”, κατέληξε.