Νικολάου: Θέμα διαφθοράς οι διαρροές προς ΜΜΕ και υπόκοσμο

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών είπε ότι θεωρεί θέμα διαφθοράς  τις διαρροές που γίνονται είτε προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά είτε και προς τον υπόκοσμο και που έχουν ως αποτέλεσμα να προκαλείται ζημιά σε σοβαρές υποθέσεις που παίρνουν την οδό της δικαιοσύνης.

Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε επίσης σε προτάσεις του Υπουργείου του που έχουν σταλεί στα πολιτικά κόμματα για πάταξη της διαφθοράς που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου στην Αστυνομία καθώς και νομοθετική ρύθμιση για άρση του απορρήτου ιδιωτικής επικοινωνίας υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Η αποκάλυψη στοιχείων που αφορούν το ανακριτικό έργο αναμφίβολα μπορεί να επιφέρει σημαντικά προβλήματα, τόσο στη συνέχιση της διεξαγωγής του ανακριτικού έργου όσο και στην εκδίκαση μιας υπόθεσης, ανέφερε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής. Χάνεται, πρόσθεσε, το στοιχείο του αιφνιδιασμού άλλων προσώπων, που θα καταθέσουν και μπορεί να υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις για την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας.

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και δεν παρατηρείται στην Αστυνομία αλλά το συναντούμε ως φαινόμενο παντού, είπε.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Έλενα Κλεόπα ανέφερε ότι παρόλο που η Νομική Υπηρεσία εποπτεύει τις ανακρίσεις, το 99% των υποθέσεων έρχονται κοντά της στο τέλος, όταν η υπόθεση είναι έτοιμη για απόφαση κατά πόσο θα οδηγηθεί στο δικαστήριο.

Οι διαρροές, είπε, δύο πηγές έχουν συνήθως, ή την Αστυνομία ή τους δικηγόρους υπεράσπισης, οι οποίοι έχουν λόγο να μποϋκοτάρουν τις υποθέσεις. Σύμφωνα με την ίδια, η Νομική Υπηρεσία συνήθως πληρώνει τις συνέπειες ενώπιον του Δικαστηρίου.

Όπως ανέφερε η κ. Κλεόπα, η έρευνα που διενεργείται δεν καταλήγει ποτέ γιατί είναι πολύ δύσκολο να διερευνηθούν τέτοιες υποθέσεις και να βρεθεί ο ένοχος, αυτός που έχει κάνει τη διαρροή.

Ενημέρωσε ακόμη ότι ο Γενικός Εισαγγελέας αντιμετώπισε το δίλημμα σε σοβαρότατες υποθέσεις, όπου οι διαρροές πραγματικά έκαναν ζημιά σε υπόθεση, να διώξει και δημοσιογράφους, αλλά αναλογιζόμενος τις συνέπειες, λόγω και του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου αποφάσισε να μην το κάνει.

Ο Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου αναγνώρισε ότι είναι γεγονός ότι είναι διαχρονικό το φαινόμενο των διαρροών. Όχι μόνο, ανέφερε, από την Αστυνομία αλλά και από άλλους ανακριτικούς φορείς.

Όποτε προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε δεν καταλήγουμε πουθενά, είπε.