Νικολάου: Δημιουργία Μονάδας Αδιάφθορων για καταπολέμηση της διαφθοράς στην Αστυνομία

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου προέβη σήμερα σε δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, αναφορικά με την πρόσφατη επιτυχία της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) καθώς και για τα φαινόμενα διαφθοράς στην Αστυνομία.

Συγκεκριμένα για την επιτυχημένη επιχείρηση των ανδρών της ΥΚΑΝ οι οποίοι χθες κατάφεραν να ξεσκεπάσουν κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών ο κ. Νικολάου είπε: «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών και συγκεκριμένα κοκαΐνης την οποία έχουμε βρει στον τόπο μας και έχουμε κατάσχει. Είναι μια περίπτωση που καταδεικνύει ακόμα μια φορά τον σωστό τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνται πληροφορίες, με τις οποίες αποκαλύψαμε την υπόθεση διακίνησης εμπορευμάτων που προέρχονταν από συγκεκριμένες χώρες παραγωγής αυτών των ουσιών και είχαν και συγκεκριμένους προορισμούς. Παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω εμπορεύματα είχαν περάσει από δύο ευρωπαϊκά λιμάνια και δεν είχαν εντοπιστεί, λόγω της δικής μας σωστής αξιολόγησης της πορείας των εμπορευμάτων αυτών και των πληροφοριών των οποίων είχε συγκεντρώσει η Υπηρεσία, τελικά κατάφερε να βρει αυτή τη μεγάλη ποσότητα, η οποία ήταν κατά τέτοιο τρόπο συσκευασμένη που κάποιος θα έλεγε πως ήταν αδύνατον να εντοπισθεί με την χρήση μηχανικού εξοπλισμού».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα φαινόμενα διαφθοράς στην Αστυνομία ο κ. Υπουργός είπε: «Είναι μια μειοψηφία αυτή η οποία καταστρέφει την Αστυνομία μέσα από τη διαπλοκή. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται νυχθημερόν και αξίζουν συγχαρητήρια και πρέπει να νιώθουμε περήφανοι για αυτούς τους ανθρώπους που με κίνδυνο της ζωής τους καταφέρνουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους. Τα αρνητικά φαινόμενα δυστυχώς επισκιάζουν τα θετικά και ακριβώς γι’ αυτό δίνουμε περισσότερη σημασία στο πώς να αντιμετωπίσουμε αυτές τις περιπτώσεις- έστω και λίγες – για να μπορέσουμε να αφήσουμε την Αστυνομία και τα μέλη τα οποία εργάζονται απρόσκοπτα να εκτελέσουν, στον βαθμό που μπορούν, και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα καθήκοντά τους. Η ΥΚΑΝ σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση κατέδειξε το πόσο σωστά και συστηματικά εργάζεται και αξίζει συγχαρητήρια για αυτή τη μεγάλη επιτυχία».

Κληθείς να απαντήσει αν ο διορισμός ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχουν στοιχεία για εμπλοκή Αστυνομικών στο τετραπλό φονικό στην Αγία Νάπα ή σε άλλες παράνομες ενέργειες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε: «Κατηγορήθηκα τότε από κάποιους ότι σώπασα και κρύφτηκα. Είχα πει να περιμένουμε για να δούμε πώς προχωρούν πρώτα οι ανακρίσεις, να μην επηρεάσουμε το ανακριτικό έργο στην προσπάθεια να διαλευκανθεί ο τετραπλός φόνος στην Αγία Νάπα και μέσα από τις ανακρίσεις είναι δυνατόν να διαπιστωθεί και η εμπλοκή μελών της Αστυνομίας, μιας και υπήρχαν δυο μέλη της Αστυνομίας στο περιστατικό. Μέσα από την έρευνα την οποία είχε γίνει διαπιστώθηκε ότι κάποια μέλη είχαν κάποια εμπλοκή η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί. Αυτά τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί οδήγησαν τον Γενικό Εισαγγελέα να διορίσει ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές να το διερευνήσουν. Είχα ενημερωθεί από τον Αρχηγό Αστυνομίας για τα αποτελέσματα από την έρευνα και αποτάθηκα στον Γενικό Εισαγγελέα για να διορίσει ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές».

Και συνέχισε: «Δεν είναι η μόνη περίπτωση που έχει να κάνει με θέματα κατάχρησης εξουσίας ή διαπλοκής διαφθοράς μελών της Αστυνομίας, που ζητήσαμε να διοριστούν ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές ή να σταλούν στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων Αστυνομίας. Αυτή η περίπτωση, όμως, έχει μια ιδιαιτερότητα. Έγινε μια διερεύνηση μέσα από την οποία προέκυψαν κάποια στοιχεία για τα οποία κρίθηκε αναγκαίο να ζητηθεί ο διορισμός ανακριτών. Η πράξη του διορισμού έχει σημασία για να μπορεί να γίνει σωστή, αντικειμενική και διαφανής έρευνα. Να αναφέρω ότι αυτή η έρευνα έγινε στο πλαίσιο μέτρων τα οποία θα ληφθούν για τη διαφθορά. Είναι μια προσπάθεια που αναλάβαμε για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα συγκάλυψης, παρέμβαση της λεγόμενης «συναδελφικής αλληλεγγύης», τα οποία μάλιστα προσπαθούμε να δούμε μέσα από τον διορισμό μιας Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου που θα εποπτεύεται από τον Γενικό Εισαγγελέα».

Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε: « Έχει διαπιστωθεί από μελέτη η οποία έγινε ότι η Διεύθυνση Επαγγελματικών Προτύπων Επιθεωρήσεως και Ελέγχου που λειτουργεί σήμερα στην Αστυνομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί για αντιμετώπιση των θεμάτων διαφθοράς. Γι αυτόν τον λόγο προχωρήσαμε να αξιολογήσουμε τη δυνατότητα, και είναι αυτή η εισήγηση η οποία γίνεται, να διοριστεί μια Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία θα αναφέρεται απευθείας στον Αρχηγό Αστυνομίας και οι έρευνες της Υπηρεσίας αυτής θα εποπτεύονται από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα, ούτως ώστε να μπορεί να διαπιστώσει τις σωστές περιπτώσεις που μέλη της Αστυνομίας ενεργούν κατά τρόπο που διαπράττουν αδικήματα διαφθοράς. Δεν θα ασχολείται η Υπηρεσία με μικροπαραπτώματα, αλλά με περιπτώσεις που διαπράττουν αδικήματα διαφθοράς ή προκαλούν θέματα διαφθοράς. Η Υπηρεσία αυτή θα έχει εξουσίες, αρμοδιότητες τέτοιες, που να είναι ο ρόλος της αποτελεσματικός και γι’ αυτόν τον λόγο θα συσταθεί δια νόμου έτσι ώστε να μπορεί να είναι αποτελεσματική στο έργο της. Θα είναι μια Υπηρεσία στελεχωμένη από άτομα τα οποία θα επιλεγούν λόγω της εντιμότητάς τους, της αποφασιστικότητάς τους, της δυνατότητας να μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Κάποιοι θα το έλεγαν μάλιστα και ως μια Μονάδα Αδιάφθορων. Για να δοθούν όμως δυνατότητες σε αυτή την Υπηρεσία για να είναι αποτελεσματική, να ενεργούν για παράδειγμα υπό κάλυψη τα μέλη της, απαιτείται ένα νομοσχέδιο το οποίο εκκρεμεί στη Νομική Υπηρεσία. Με το νομοσχέδιο αυτό θα παραχωρήσουμε τη δυνατότητα να μπορούν, μετά από διάταγμα του δικαστηρίου και μετά από τους όρους που θα ορίζονται στη νομοθεσία, να παρακολουθούν τηλεφωνικές συνδιαλλάξεις μελών τα οποία είναι ύποπτα για θέματα διαφθοράς. Επίσης, με τρόπο νομοθετικό πρέπει να ρυθμιστεί να υπάρχει η δυνατότητα να παραχωρείται προστασία σε άτομα τα οποία μπορούν να δώσουν πληροφορίες. Ακόμα και η δημιουργία μιας ιστοσελίδας στην οποία θα μπορεί κάποιος να δώσει πληροφορίες επώνυμα ή ανώνυμα για να βοηθήσει το έργο της Αστυνομίας».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε επίσης τα εξής: «Τα φαινόμενα διαφθοράς στην Αστυνομία δεν είναι υπόθεση μιας Κυβέρνησης. Είναι διαχρονικό φαινόμενο και αυτή τη φορά λαμβάνουμε μέτρα κατά τρόπον ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων των πολιτειακών θεσμών. Να πω ότι για πρώτη φορά λήφθηκαν μέτρα και πήραμε μέτρα από την αρχή της διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και είχαμε αποτελέσματα. Πότε ξαναείδαμε αστυνομικούς να οδηγούνται στις φυλακές σε θέματα διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας ή να φεύγουν από το σώμα»;

Απαντώντας εξάλλου σε άλλη ερώτηση, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στον Αυστριακό που συνελήφθηκε στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας. Είπε συγκεκριμένα πως μετά από έρευνα και πληροφορίες τις οποίες είχε η Αστυνομία, ο Αυστριακός ήταν μέσα στη λίστα των ατόμων που είναι ύποπτα για θέματα τρομοκρατίας. «Οι πληροφορίες αυτές ανταλλάσσονται μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ γύρω από τα θέματα αυτά. Ξέραμε ότι θα ταξιδέψει μέσω Κύπρου για να πάει κάπου αλλού. Φροντίσαμε να συλληφθεί με σκοπό να απελαθεί στη χώρα του».