Νικολάου: Δεν ξεχνάμε το καθήκον μας προς τους ήρωες του Μαρί

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, στη τελετή μετονομασίας του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λεμεσού (Αγίου Ιωάννη), σε Πυροσβεστικό Σταθμό Λοχία Βασίλη Κρόκου, ο οποίος έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος στη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στο Μαρί, δήλωσε ότι είναι “Χρέος και ευθύνη αφενός της Πολιτείας κι αφετέρου της ίδιας της κοινωνίας είναι να αντλήσουμε από το νόημα της θυσίας των 13 ηρώων μας και να βιώσουμε το ιστορικό τους δίδαγμα, προσδιορίζοντας το δικό μας χρέος και τις δικές μας ευθύνες”.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε πως σε μια δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας, λόγω των σοβαρών οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να βρίσκουμε, ως λαός, τα σημαντικά στοιχεία που μας ενώνουν και σημείωσε πως η τραγωδία της 11ης Ιουλίου θα πρέπει να είναι η αφετηρία για μια νέα, σύγχρονη, ευνομούμενη Πολιτεία.

“Χρέος και ευθύνη αφενός της Πολιτείας κι αφετέρου της ίδιας της κοινωνίας είναι να αντλήσουμε από το νόημα της θυσίας των ηρώων μας και να βιώσουμε το ιστορικό τους δίδαγμα, προσδιορίζοντας το δικό μας χρέος και τις δικές μας ευθύνες” είπε και διαβεβαίωσε πως “ως Κυβέρνηση, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν ανάλογα σφάλματα, αφήνοντας τη χώρα μας να ζήσει παρόμοιες τραγωδίες”.

Παράλληλα, είπε πως η πολιτεία υπόσχεται, τόσο στον τιμώμενο ήρωα, όσο και στην οικογένεια του, ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ το καθήκον της έναντι των 13 ηρώων του Μαρί, και πως την ίδια ώρα “υπόσχεσή μας απέναντι στην ίδια την κοινωνία είναι ότι ως Πολιτεία, συλλογικά και συντεταγμένα, θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για να μην υπάρξει ποτέ κάτι ανάλογο, να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά για τον αδόκητο χαμό παιδιών της πατρίδας μας”.

Η Πολιτεία, συνέχισε, κλίνει ευλαβικά το γόνυ μπροστά στην ευγενική μορφή του Λοχία Βασίλη Κρόκου, που μαζί με τους συναδέλφους του, με θάρρος, τόλμη και αισθήματα αλτρουισμού εκτέλεσαν το καθήκον τους, το οποίο τους έφερε στην πρώτη γραμμή του πυρός.

“Όλοι μαζί και κάθε ένας ξεχωριστά με αυτοθυσία και βαθιά επίγνωση του χρέους τους απέναντι στην πατρίδα, δεν εγκατέλειψαν ούτε στιγμή τη θέση τους μπροστά στο θανάσιμο κίνδυνο”, είπε και πρόσθεσε “στεκόμαστε με συγκίνηση, αλλά και ευγνωμοσύνη μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας τους, όχι μόνο με αισθήματα υπερηφάνειας αλλά και περισυλλογής”.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, με τη μετονομασία του Πυροσβεστικού Σταθμού Αγίου Ιωάννη Λεμεσού σε “Σταθμό Λοχία Βασίλη Κρόκου”, η Πολιτεία αποτίνει τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε ένα άξιο τέκνο της Κύπρου και εκπληρώνει ένα χρέος απέναντι στη οικογένεια του, ενώ απευθυνόμενος προς τη σύζυγο του και τη θυγατέρα του, είπε πως η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει ποτέ, ούτε η μνήμη του Βασίλη να λησμονηθεί, ούτε οι ευθύνες του κράτους να διαγραφούν.

Πέραν την περηφάνιας που όλοι νιώθουν για τον Λοχία Βασίλη Κρόκο, συμπλήρωσε ο Ιωνάς Νικολάου, “υπερηφάνεια νιώθουμε και για ολόκληρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία, σε κάθε περίπτωση αποδεικνύει την αφοσίωσή της στο καθήκον και στην παροχή αποτελεσματικών

Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, Μάρκος Τράγκολας, είπε πως η Λεμεσός θα πρέπει να αισθάνεται περήφανη, γιατί το όνομα του Βασίλη Κρίκου κοσμεί τον κυριότερο Πυροσβεστικό Σταθμό της Λεμεσού, τον οποίον ο ήρωας υπηρέτησε το 2007 αμέσως μετά την ένταξη του από την Αστυνομία, στις τάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

“Για όσο καιρό υπηρέτησε, έδειξε την αξία του ως άνθρωπος και ως Πυροσβέστης. Πράος, χαμηλών τόνων και πειθαρχημένος. Πάντα πρώτος στις σειρές εκπαίδευσης στη Σχολή της Υπηρεσίας, στάθηκε στο πεδίο της επιχείρησης ως ανυπότακτος μαχητής σε έναν άνισο αγώνα”, συμπλήρωσε.

Τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σημείωσε ο κ.Τράγκολας, πορεύονται διδασκόμενα από τη θυσία του Βασίλη και των άλλων συναδέλφων του, “σε μια πορεία εκσυγχρονισμού, με πλήρη επαγγελματισμό και νέες προσεγγίσεις διοίκησης, με αλληλοσεβασμό και συναδελφοσύνη, τασσόμαστε στην υπηρεσία του πολίτη”.

Έντονα συγκινημένος, ο πατέρας του Λοχία Βασίλη Κρόκου, πρώην Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Ανδρέας Κρόκος, ευχαρίστησε την Πολιτεία για την τιμή να δώσει το όνομα του γιου του στον Πυροσβεστικό Σταθμό και ευχήθηκε όπως “είμαστε οι τελευταίοι που ζούμε το χαμό των παιδιών μας εν ώρα καθήκοντος”.

Τα αποκαλυπτήρια της πλάκας που φέρει το νέο όνομα του Πυροσβεστικού Σταθμού, έκανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης μαζί με τη θυγατέρα του Βασίλη Κρόκου, Δέσποινα.