Νεοφύτου: Ο ΔΗΣΥ κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό του (ΒΙΝΤΕΟ)

Δήλωση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου

Εν μέσω πρωτοφανών δυσκολιών για την κοινωνία και την οικονομία μας, ο ΔΗΣΥ κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό του σε ευρωεκλογές. Αυτό επιβεβαιώνει πως ο ΔΗΣΥ έχει την πιο συγκροτημένη, ρεαλιστική και αξιόπιστη πρόταση για να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία και να βγούμε από την κρίση.

httpv://www.youtube.com/watch?v=PdnBJajJW0U&feature=youtu.be

Η πρώτη θέση του ΔΗΣΥ, με σημαντική διαφορά από το δεύτερο κόμμα, φανερώνει πως απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του τόπου, οι πολίτες εμπιστεύονται τη συνετή και υπεύθυνη πολιτική που λέει σκληρές αλήθειες γι΄αυτά που πρέπει να γίνουν.

Την ίδια όμως στιγμή, οφείλουμε με ωριμότητα να βάλουμε στο πλάι την καθαρή εκλογική μας επικράτηση. Όταν άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, όταν οι νέοι και οι νέες μας δεν μπορούν να βρουν δουλειά, όταν τα εισοδήματα μειώνονται σημαντικά, δεν είναι η ώρα για εκλογικούς πανηγυρισμούς. Πάνω απ’ όλα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και να δώσουμε λύσεις.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τους πολίτες που επέλεξαν το ΔΗΣΥ. Η εμπιστοσύνη τους γίνεται ευθύνη για να κάνουμε αυτά που πρέπει να γίνουν. Θέλω όμως να απευθυνθώ και στους πολίτες που έκαναν μία διαφορετική επιλογή ή απείχαν από τις εκλογές. Πέρα από οποιαδήποτε πολιτική διαφορά, μας ενώνει όλους ο τόπος μας. Η κυπριακή κοινωνία, παρά τις μεγάλες θυσίες και τις δυσκολίες, επιδεικνύει μεγάλη σύνεση και ωριμότητα, στην κοινή προσπάθεια να αλλάξουμε τα δεδομένα που έφερε η κρίση και να φτιάξουμε μαζί μία καλύτερη Κύπρο.

Η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση είναι γνωστή. Στο χρόνο που πέρασε έγιναν σοβαρά βήματα σταθεροποίησης της οικονομίας μας. Αυτά έχουν αναγνωριστεί από τους Ευρωπαίους εταίρους και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ως προσπάθειες στη σωστή κατεύθυνση, για να βγει η Κύπρος από την κρίση.

Όμως ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι ανηφορικός. Ξέρουμε τις δυσκολίες που βιώνει η κοινωνία. Τις δυσκολίες θα ξεπεράσουμε κάνοντας τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομία και στο κράτος. Δυστυχώς δεν κάναμε τις αλλαγές που έπρεπε, όταν έπρεπε. Στην κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να προχωρήσουμε αταλάντευτα και αποφασιστικά.

Πολλές από τις αλλαγές αυτές χαράζονται στην Ευρώπη και επηρεάζουν τη ζωή μας. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε διεκδικητικοί και αποτελεσματικοί στα Ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Η ομάδα Ευρωβουλευτών που πρότεινε ο ΔΗΣΥ στους κύπριους πολίτες, συνδυάζει την τεχνοκρατική γνώση, την εμπειρία και την πολιτική ικανότητα. Είναι καταξιωμένες προσωπικότητες που μπορούν να σταθούν στην Ευρώπη και να βοηθήσουν την πατρίδα μας.

Σήμερα ο τόπος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι επιλογών για όλους τους πολιτικούς και όλα τα κόμματα. Ο λαϊκισμός δοκιμάστηκε και απέτυχε. Οφείλουμε να λέμε λιγότερα λόγια και να κάνουμε περισσότερα στην πράξη.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Στις ευρωεκλογές σημειώθηκε το μεγαλύτερο μέχρι τώρα ποσοστό αποχής. Η αποχή στέλνει το δικό της ηχηρό μήνυμα προς όλους μας. Και στην Κύπρο και στην Ευρώπη. Επιβεβαιώνει την απώλεια αξιοπιστίας της πολιτικής, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, σε σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας. Αυτή την πραγματικότητα τονίζω συνεχώς, παρά τις επικρίσεις που δέχομαι γι’ αυτό. Υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται, ξύλινος πολιτικός λόγος, αδυναμία ανάληψης πολιτικού κόστους, έσπρωξαν μακριά τους πολίτες από την εκλογική διαδικασία.

Ο τόπος χρειάζεται αλλαγές σε νοοτροπίες και πρακτικές. Εμείς οι πολιτικοί και τα κόμματα, πρώτοι απ’ όλους, πρέπει να τις κάνουμε. Μόνο έτσι θα είμαστε χρήσιμοι στην πατρίδα μας.