Νεοφύτου: Αυτά τα δυνατά μυαλά είναι η Κύπρος

Αυτά τα δυνατά μυαλά είναι η Κύπρος, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου κατά την επίσκεψή του στην εταιρεία καινοτομίας βιοτεχνολογίας NIPD Genetics:

“Είναι η πρώτη φορά που δυσκολεύομαι, γιατί χάνω τα λόγια που θα πω, θέλω πρώτα να συγχαρώ τον αγαπητό Φίλιππο, τον Δρ. Φίλιππο Πατσαλή και την ομάδα του. Γιατί σήμερα, μαζί με τους συνεργάτες μου διαπιστώσαμε κάτι. Τις κρυμμένες δυνατότητες του τόπου μας. Η NIPD Genetics, μια εταιρεία που δημιουργήθηκε ως spinoff (τεχνοβλαστός) του Ινστιτούτου Γενετικής, χωρίς να επιβαρύνει ένα σεντ τον Κύπριο φορολογούμενο έκανε την Κύπρο παγκόσμια γνωστή. Ένιωσα εγώ και οι συνεργάτες μου πολύ περήφανοι όταν ακούσαμε τον Δρ. Φίλιππο Πατσαλή να λέει ότι πουλάει υπηρεσίες στο Σύστημα Υγείας της Ελβετίας, της Νορβηγίας, ποια χώρα; Η Κύπρος μας.

Πήγαμε στα εργαστήρια, δεν είμαστε ειδικοί, δε θα γίνω ποτέ ειδικός σε αυτά τα ζητήματα, αλλά είδαμε εργαζόμενους με μέσο όρο ηλικίας 30 χρόνων, όλοι Κύπριοι. Και ρώτησα τον Δρ. Φίλιππο Πατσαλή τα ακαδημαϊκά και άλλα προσόντα. Από τους 50 εργαζομένους, Κύπριοι όλοι στο σύνολο τους, οι 35 με δοκτοράτα και οι άλλοι με Μάστερς. Και κάτι που είναι ακόμα πιο σημαντικό. Όταν μας ενημέρωσε ότι οι πλείστοι επαναπατρίστηκαν στον τόπο τους.

Αυτά τα δυνατά μυαλά, αυτή είναι η Κύπρος. Να επαναπατρίζει τα δυνατά μυαλά της και όχι η Κύπρος της μιζέριας, των προβλημάτων που ξενίτευε, το μέλλον του, τα δυνατά μυαλά. Έρευνα και Καινοτομία.

Και κάτι ακόμα. Δεν είναι αρκετό να μιλάμε για πόσα θα δώσουμε στην έρευνα και στην καινοτομία. Είναι τα αποτελέσματα, η έρευνα είπε ο κύριος Πατσαλής, πρέπει να έχει και οικονομική εφαρμογή. Το αποτέλεσμα της έρευνας να εφαρμόζεται να έχει και οικονομικά αποτελέσματα και αυτό είναι το παράδειγμα, παράδειγμα πρότυπο για την καλύτερη Κύπρο.

Αυτή την Κύπρο πρέπει να φτιάξουμε, που δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους ικανότατους και καταρτισμένους μας Κύπριους, τα νιάτα μας, το μέλλον μας, που επαναπατρίζει τα δυνατά μυαλά και που εξάγει το αποτέλεσμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Και θα επαναλάβω. Χωρίς να κοστίσει ένα σεντ στον Κύπριο φορολογούμενο.

Η πρώτη φορά που κάνω επίσκεψη, τόσα χρόνια στην πολιτική, να βλέπω το εξαιρετικό αποτέλεσμα και να μη μου έχει ζητηθεί οτιδήποτε. Μόνο απερίσπαστοι να μένουν στο έργο τους και να προσελκύουν και επενδύσεις, €4 εκ. από Ευρωπαϊκά προγράμματα και €12 εκ. από ξένους επενδυτές.

Αγαπητέ μου Φίλιππε, από τη μια νιώθω περηφάνια, αισθάνομαι την ανάγκη να σε συγχαρώ μαζί με την ομάδα, και από την άλλη να ζητήσω ένα συγνώμη, γιατί εμείς οι πολιτικοί ασχολούμαστε με τα μικρά και τα επουσιώδη.”