Νεοφύτου:η επίτευξη μιας σωστής λύσης θα δώσει και ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη (βίντεο)

Δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης: 

Την ακράδαντη πεποίθηση ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επανέλθει στην Κύπρο το 2015, σημειώνοντας ότι η επίτευξη μιας σωστής λύσης θα δώσει και ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

httpv://www.youtube.com/watch?v=gPLK_QXYf-4&feature=youtu.be

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα της δημοσιοποίησης της λίστας εκροών για να προσθέσει ότι ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ “ήταν τα μόνα δύο Κόμματα που τοποθετήθηκαν δημόσια ότι έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί στη δημοσιοποίηση της οποιασδήποτε λίστας”.

“Και δεχθήκαμε επίθεση ότι είχαμε δήθεν κάτι να κρύψουμε, τη στιγμή που ξεκαθαρίσαμε με απόλυτο τρόπο, ότι οποιεσδήποτε συναλλαγές πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων έπρεπε να δημοσιοποιηθούν”, είπε, σημειώνοντας ότι “τέτοιες γενικεύσεις θα έπλητταν τη χώρα μας στην προσπάθεια της για ανάκαμψη της οικονομίας”.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “ο λαϊκισμός των τελευταίων δεκαετιών μας οδήγησε προ της οικονομικής χρεοκοπίας. Οι συμπεριφορές όχλου που παρουσιάζονται τους τελευταίους μήνες είναι εξίσου επικίνδυνες”. Εμείς, πρόσθεσε, “θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στον υπεύθυνο πολιτικό λόγο, με μετριοπάθεια, αλλά με διαφάνεια εκεί που χρειάζεται και με αποφασιστικότητα και διεκδικητικότητα”.

Είπε, επίσης, ότι “η κρίση μας δίνει την ευκαιρία να διορθώσουμε τα λάθη μας. Να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και έπρεπε από καιρό να τις είχαμε κάνει από μόνοι μας”, προσθέτοντας ότι “η ουσιαστική αλλαγή είναι να τεθεί τέρμα στη διαχρονική ατιμωρησία. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι”. Είναι προϋπόθεση, σημείωσε, “για την οικονομική εξυγίανση”.

Ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε επίσης ως επιτυχημένη την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γερμανία.

“Πέραν από τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης για περισσότερο εμπλοκή της ΕΕ στις διεργασίες για το Κυπριακό είχαμε και την εξαγγελία για στήριξη δημιουργίας ενός χρηματοδοτικού οργανισμού που θα χρηματοδοτηθεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

“Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα σ` αυτή την περίοδο όπου ο τραπεζικός τομέας αδυνατεί να χρηματοδοτήσει οποιοδήποτε αναπτυξιακό έργο”, είπε και πρόσθεσε: “Θα βγούμε από την κρίση και εμείς το πιστεύουμε. Και το όχημα μας είναι η επιχειρηματικότητα και η σπονδυλική στήλη αυτής της προσπάθειας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

Είπε, ότι “είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε το στοίχημα και η χώρα μας μετά από μια πενταετία ύφεσης θα επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη το 2015. Αυτή είναι η ακράδαντη πεποίθηση μου και δεν είναι σχήμα λόγου. Η χώρα μας είναι στη σωστή πορεία και το 2015 θα είναι το πρώτο έτος που θα καταγραφεί η οικονομική ανάπτυξη”.

Ανέφερε ακόμη ότι είναι πολύ καλές οι προσπάθειες της Κυβέρνησης να προσελκύσει ξένες επενδύσεις για να προσθέσει ότι “είναι πιο σημαντικό να βοηθήσουμε υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κύπρο που έχουν σχεδιασμούς για έργα ανάπτυξης και τα σκοτώνει η γραφειοκρατία. Ένα βαθύ αόρατο χέρι ενός βαθέος κράτους”.

Παραδέχτηκε ότι “αυτό που ήταν κανόνας για χρόνια να αλλάζουν οι κυβερνήσεις και ουσιαστικά τίποτα να μην αλλάζει πρέπει να σπάσει, πρέπει να έρθουμε σε ρήξη με αυτή την παγιωμένη αντίληψη της γραφειοκρατίας που σκοτώνει την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης”. Πρέπει, είπε, “να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες μας και να γίνουμε αποτελεσματικοί”.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι “μια σωστή λύση του Κυπριακού βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, πέραν της διασφάλισης του μέλλοντος του κυπριακού λαού θα δώσει και ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη”.

Στο θέμα της ενέργειας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “όλοι αναγνώρισαν εδώ και χρόνια τη σημασία της Κύπρου ως ενεργειακό κέντρο, εκτός από εμάς”, ενώ τόνισε τη σημασία της Κύπρου για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

“Οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο για υποδομές στην ανόρυξη υδρογονανθράκων είναι εδώ και χρόνια στην Κύπρο και σχεδόν κανείς μας δεν το γνώριζε”, κατέληξε.