Λεβέντειος Πινακοθήκη: “The Many Faces of El Greco”

Παρουσιάστηκε χθες, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, η πρώτη διάλεξη “The Many Faces of El Greco”, από τον  Ομότιμο Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του University of London, Robin Cormack.

GEO_9001

Η διάλεξη του Καθηγητή Cormack κινήθηκε σε δύο επίπεδα, ξεκινώντας από τα ώριμα χρόνια του καλλιτέχνη στο Τολέδο και καταλήγοντας στην πρώιμη εικαστική δημιουργία του στον Χάνδακα της Κρήτης.

Στη διάλεξή του, με τίτλο ‘The Many Faces of El Greco’, ο Καθηγητής Cormack ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον πίνακα που απεικονίζει τον Λαοκόωντα, έργο το οποίο ο Ελ Γκρέκο ζωγράφιζε μέχρι το θάνατό του και αποτελεί το μοναδικό θέμα ελληνικής μυθολογίας που ζωγράφισε, αφού κατά κανόνα τα θέματά του ήταν χριστιανικά.

Στο δεύτερο μέρος της διάλεξης του, αυτό της αναφοράς στην πρώιμη εικαστική δημιουργία του Ελ Γκρέκο στην Κρήτη, ο Καθηγητής έκανε ευρεία, αναφορά ανάμεσα σε άλλα έργα, στο Τρίπτυχο της Μόδενας.

Η διάλεξη τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, με την ευκαιρία της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διαλέξεις θα δίδονται κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα με θέμα την ανάλυση των Συλλογών της Λεβεντείου Πινακοθήκης, την Ιστορία της Τέχνης και τη Μουσειολογία.

Η επόμενη ‘Διάλεξη της Τετάρτης’ θα δοθεί την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014 με ομιλητή την Δρ. Ελένη Νικήτα, η οποία θα ασχοληθεί με τους πρωτεργάτες της Κυπριακής Τέχνης.

GEO_8798