Νεκρούς και βιβλικές καταστροφές άφησε πίσω της η “Σάντι”

Τρείς νεκροί είναι τα μέχρι τώρα θύματα της φονικής Σάντι, με τις επίσημες αρχές να τους υπολογίζουν οτι θα φτάσουν τελικά τους δέκα,  που σάρωσε τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ στις 3.00πμ ώρα Ελλάδος. Ο τυφώνας είχε μετατραπεί σε τροπική καταιγίδα όταν χτύπησε τη Νέα Υόρκη με ταχύτητα ανέμων 130 χ/την ώρα, όμως οι καταστροφές  που άφησε πίσω του είναι τρομακτικές.

«Το νότιο Μανχάταν καλύπτεται από το θαλασσινό νερό δεν υπερβάλλω», έγραψε ο Χάουαρντ Γκλάσερ, επιχειρησιακός διευθυντής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και σύμβουλος του κυβερνήτη Άντριου, στο Twitter.

Δρόμοι και σταθμοί του μετρό πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα της θάλασσας, μαζικές διακοπές ρεύματος και φονικές πτώσεις δέντρων.

Η άνοδος της στάθμης του νερού λόγω της παλίρροιας, προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη περιοχή του Μπάτερι στο Μανχάταν, αλλά και στις σήραγγες στο Ιστ Ρίβερ και τον ποταμό Χάτσον. Τα πράγματα επιδεινώνονται από τις πολυάριθμες διακοπές ρεύματος, που έχουν βυθίσει στο σκοτάδι ολόκληρες γειτονιές στο νότιο τμήμα του Μανχάταν, νότια από
την 40η λεωφόρο, όπου περίπου 250.000 σπίτια είναι χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Συνολικά όμως σε όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης 1.374.312 άνθρωποι είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ανακοίνωσε επίσης στο Twitter ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο.

Οι διακοπές ρεύματος στο Μανχάταν θα διαρκέσουν μέχρι το πρωί της Τρίτης, «ίσως και περισσότερο», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ σε συνέντευξη τύπου.

«Δεν υπάρχει ψυχή στους δρόμους. Ακούμε μόνο τον άνεμο και τις σειρήνες των αυτοκινήτων της αστυνομίας, που είναι τα μόνα φώτα που αναβοσβήνουν στις γειτονιές», σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο
νότιο Μανχάταν.

Η πλειοψηφία των κατοίκων της Νέας Υόρκης είναι στα σπίτια τους αλλά και πάλι πολλοί αγνόησαν τις διαταγές εκκένωσης περιοχών. «Μείνετε στο σπίτι, είναι πολύ αργά για να φύγετε», δήλωσε τη Δευτέρα ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος είχε διατάξει νωρίτερα την εκκένωση περιοχών μεγάλης επικινδυνότητας για πλημμύρες, αναγκάζοντας περίπου 375.000 άτομα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Έξι πολιτείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ 60 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα επηρεαστούν από την έλευση του κυκλώνα, καθώς ολόκληρες περιοχές εκκενώνονται, σχολεία κλείνουν και συγκοινωνίες δεν
λειτουργούν.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε σε δραματικό τόνο διάγγελμα από το Λευκό Οίκο προς τον αμερικανικό λαό, χαρακτηρίζοντας «πολύ ισχυρό» το φυσικό φαινόμενο και προειδοποιώντας για τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα έχει ο κυκλώνας τον οποίο οι αμερικανοί επιστήμονες αποκαλούν «Frankenstorm» θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη καταιγίδα που έχει χτυπήσει ποτέ τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν ήδη τεθεί η Νέα Υόρκη, η Πενσυλβάνια, το Μέριλαντ, η Βιρτζίνια, η Βόρεια Καρολίνα και η Ουάσιγκτον. Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να προμηθευτούν αρκετό πόσιμο νερό, τρόφιμα μακράς διάρκειας και μπαταρίες και να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο εκτεταμένης διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.
«Ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς πού θα χτυπήσει και πού θα δούμε τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό για όλους μας να είμαστε προετοιμασμένοι και να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη κάθε πληροφορία που μας
έρχεται», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα στο διάγγελμά του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε τόσο από τους κυβερνήτες όσο και από τους πολίτες να είναι πειθαρχημένοι. «Θα είμαστε κοντά τους οτιδήποτε και εάν ζητήσουν. Η κεντρική διοίκηση θα επεμβαίνει άμεσα, θα δίνει λύσεις, θα βοηθάει. Το φυσικό
αυτό φαινόμενο αναμένεται να είναι εξαιρετικά ισχυρό και δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα έχει και σε πόσους ανθρώπους» είπε.