ΝΔ: Πλαφόν σε μισθούς διοικητών ΔΕΚΟ και τραπεζών

Tροπολογία για την επιβολή πλαφόν στους μισθούς των διοικητών των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, κατέθεσαν σήμερα στη βουλή 60 βουλευτές της Ν.Δ, προτείνοντας μάλιστα την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.Πιο συγκεκριμένα στην τροπολογία προβλέπεται μηνιαίος μισθός  της τάξης των 2.900 ευρώ για τους διοικητές των ΔΕΚΟ , ενώ οι αποδοχές των διοικητών των τραπεζών δε θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 70.000 ευρώ ετησίως.

Η τροπολογία αυτή κατατέθηκε στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που αφορά στις αποκρατικοποιήσεις και προωθεί ρύθμιση με βάση την οποία οι διοικητές των ΔΕΚΟ θα λαμβάνουν μισθό ίσο ή και κατώτερο από εκείνον τον οποίο λαμβάνουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, δηλαδή μισθό της τάξης των 2.900 ευρώ.

Η ρύθμιση φαίνεται να αφορά και άλλους, πέραν των Διοικητών των ΔΕΚΟ, καθώς πλαφόν ζητείται να επιβληθεί και στους μισθούς των διοικητών, υποδιοικητών, προέδρων, αντιπροέδρων και  μελών συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ, των οποίων οι αποδοχές θα απαγορεύεται να υπερβαίνουν τις συνολικές  αποδοχές του γενικού γραμματέα υπουργείου, χωρίς καμία εξαίρεση.

Επιπλέον, προτείνεται ο μισθός των διοικητών των τραπεζών να μην υπερβαίνει το μισθό του Πρωθυπουργού, δηλαδή τις 70.000 ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, στην περίπτωση των ιδιωτικών τραπεζών το πλαφόν αναφορικά με τους μισθούς των διοικητών θα τίθεται απο τον υπουργό ή αρμόδιο εκπρόσωπο του υπουργείου. Το ίδιο προτείνεται να  ισχύσει και για τις εταιρίες  στις οποίες το Δημόσιο ή τα αντίστοιχα νομικά πρόσωπα κατέχουν ποσοστό μικρότερο του 50% ή στην περίπτωση που το δημόσιο αν και κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών, δεν ασκεί τη διοίκηση των εκάστοτε εταιριών. Στην περίπτωση αυτή θα τίθεται το θέμα  της αναλογικής μείωσης των αποδοχών των διοικούντων και των στελεχών των εταιριών, στην γενική συνέλευση των μετόχων, από τον αρμόδιο υπουργό, τουλάχιστον κατά την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015.