Να μην αναμένεται συμμετοχή στις συνομιλίες ενόσω συνεχίζονται οι παραβιάσεις στην ΑΟΖ

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, δήλωσε ότι λαμβανομένων υπόψη των συνεχών παραβιάσεων εκ μέρους της Τουρκίας θεμελιωδών κυριαρχικών δικαιωμάτων του κράτους μας στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν πρέπει να αναμένει κανείς τη συμμετοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς σε μια διαδικασία που στην ουσία θα αποδέχεται την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τόνισε ωστόσο ότι “η επιθυμία, η βούληση και η αποφασιστικότητά της δικής μας πλευράς για λύση του Κυπριακού είναι δεδομένες”.

Στην ομιλία του για την 1η Απριλίου στο οίκημα του αθλητικού σωματείου «Ποσειδών» Λάρνακας, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι στην Τουρκία εναπόκειται να αποφασίσει τι θέλει και κατά πόσο επιθυμεί να αφήσει, επιτέλους, τις δύο μεγαλύτερες κοινότητες της νήσου να ζήσουν ελεύθερες κάτω από την ομπρέλα ενός κοινού κράτους, σε μια προοπτική ευημερίας και οικονομικής ευρωστίας για το σύνολο του πληθυσμού.

Σταθερός αρωγός και ανιδιοτελής συμπαραστάτης μας σ’ αυτόν τον αγώνα είναι πάντα η Ελλάδα, η οποία δεν περιορίζεται μόνο σε σχήματα λόγου αλλά έμπρακτα μας συνδράμει διεθνώς, σε διπλωματικό επίπεδο, όπως και στον τομέα της άμυνας, σημείωσε. “Και αυτό, ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά στη Λευκωσία ή στην Αθήνα και ασχέτως των όποιων μεταξύ μας πολιτικών ή ιδεολογικών διαφορών. Αναφέρομαι στην ιδέα της αιώνιας Ελλάδας, αυτήν για την οποίαν πολέμησαν και έχυσαν το αίμα τους οι ηρωομάρτυρες της κυπριακής εποποιίας του 55’-59’. Αυτή η διαχρονική ιδέα και ιδεολογία του Ελληνισμού θα φωλιάζει αιώνια στις ψυχές μας”, ανέφερε.

Ούτε είναι τυχαίο, βέβαια, το γεγονός ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος πραγματοποίησε στην Κύπρο, και όχι κάπου αλλού, το πρώτο επίσημο ταξίδι του, είπε ο κ. Χάσικος.

“Δηλώνουμε ότι θα είμαστε ενωμένοι και ομόθυμοι στη διεκδίκηση μιας λύσης του Κυπριακού, η οποία θα μας επιτρέπει να επιβιώσουμε στη γη των πατέρων μας ως Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες”, επεσήμανε.

Ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι το έπος του 1955-59 συμπυκνώνει τα οικουμενικά και διαχρονικά αρχέτυπα του Ελληνισμού και χαρακτηρίζεται ως η επανάληψη της ελληνικής δόξας των οπλαρχηγών του Μοριά και της Στερεάς Ελλάδας, του Εθνομάρτυρα Κυπριανού και των άλλων δεσποτάδων και προεστών που εκτελέστηκαν την 9η Ιουλίου του 1821.

“Στο Μαχαιρά, στο Δίκωμο, στο Λιοπέτρι ξαναζωντανεύουν ολοκαυτώματα του 1821. Στους δρόμους και στα σχολεία μετουσιώνονται σε αγέρωχους αγωνιστές ακόμα και τα παιδάκια του δημοτικού σχολείου”, ανέφερε. Ως Έλληνες, φορείς μιας κληρονομιάς τριών χιλιάδων χρόνων, είπε, έχουμε υπέρτατο χρέος να διαφυλάξουμε την αλήθεια της ιστορίας μας,αυτήν που χαράζει αλάνθαστα τη φυσιογνωμία μας και την ταυτότητά μας μέσα στο σύγχρονο κόσμο, πρόσθεσε.

“Ήρωες όπως ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Στυλιανός Λένας, ο Κυριάκος Μάτσης, ο Μάρκος Δράκος, γίνονται πρότυπα αγωνιστικότητας και αυτοθυσίας, παραδείγματα θάρρους και λεβεντιάς τα οποία θα τιμούμε αιώνια. Η απόδοση της πρέπουσας τιμής στον αγώνα και στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, είναι για μας και δεδομένη και επιβαλλόμενη”, επεσήμανε.

Δυστυχώς, συνέχισε, ο αντιαποικιακός αγώνας του λαού μας δεν έμελλε να έχει το ποθούμενο αποτέλεσμα. Αντί της Ένωσης, ανέφερε, οδηγηθήκαμε στην ανεξαρτησία και σε ένα δοτό δυσλειτουργικό σύνταγμα, το οποίο έθεσε το νεοσύστατο κράτος κάτω από την κηδεμονία των εγγυητριών δυνάμεων. Παρόλα ταύτα, δεν πρέπει να υποτιμάται, ούτε να παραγράφεται ότι, για πρώτη φορά μετά από αιώνες που άλλοι διαφέντευαν την τύχη του, ο κυπριακός λαός είχε την ευκαιρία να κτίσει ο ίδιος το μέλλον του σε συνθήκες ελευθερίας και δημοκρατίας, υπό τη σκέπη ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους μέλους του ΟΗΕ και, πλέον, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε.

Τα διδάγματα του ένδοξου και ηρωικού αγώνα της ΕΟΚΑ του 55’-59’ είναι μια ανεξάντλητη πηγή ηθικής δύναμης, προβληματισμού και φρονηματισμού, σημείωσε ο κ. Χάσικος, λέγοντας ότι σήμερα οι αγώνες του κυπριακού Ελληνισμού έχουν στόχο να τερματίσουν την κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα και να επιτύχουν μια ειρηνική, βιώσιμη και λειτουργική λύση του εθνικού μας προβλήματος σε μια επανενωμένη και Ευρωπαϊκή Κύπρο, στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που είναι και η συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού.

“Tο σημερινό στάτους κβό είναι επικίνδυνο. Eίναι υποχρέωσή μας, αλλά και εθνική και φυσική ανάγκη να δώσουμε το συντομότερο ένα τέλος σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση πραγμάτων”, είπε ο κ. Χάσικος.

Αναφερόμενος στα 40χρονα του σωματείου Ποσειδών είπε ότι ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος ήταν ο αείμνηστος αγωνιστής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Νίκος Μακρίδης, μαζί με τους συνεργάτες του Ανδρέα Γιαννάκη Πατριτζιώτη και Φώτη Νικόλα. Ήταν το πρώτο προσφυγικό Εθνικόφρων Σωματείο που ιδρύθηκε στη Λάρνακα, με απώτερο στόχο τη συνένωση των εθνικών δυνάμεων τριών προσφυγικών Εθνικοφρόνων Σωματείων της Επαρχίας Αμμοχώστου για να κρατήσουν άσβεστη τη δάδα της Μνήμης και του ασίγαστου Νόστου για επιστροφή στην πατρώα γη, σημείωσε.