Νίκος Αναστασιάδης: Όραμά μου ένα σύγχρονο μοντέλο κράτους με διαφάνεια, δυναμική και αξιοκρατία

Στόχος και ,παράλληλα, στοίχημα για τον Νίκο Αναστασιάδη ένα δυναμικό, σύγχρονο κράτος , με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, με διαφάνεια και αξιοκρατία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος πρόεδρος μίλησε για το όραμά του για ένα σύγχρονο μοντέλο κράτους, με δημοσιονομική εξυγίανση, σύμμαχο του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη. Ένα κράτος στο οποίο η γραφειοκρατία θα περιοριστεί και οι επενδύσεις θα προωθούνται μέσω απλών διαδικασιών. Το σχέδιο δράσης θα καταρτιστεί τρεις μήνες μετά την εκλογή, αν τον τιμήσει με τη ψήφο του ο λαός, είπε ο κ. Αναστασιάδης , μιλώντας στο CIIM. Το παρόν κρατικό σύστημα «έδωσε όσα είχε να δώσει» .

Στην ολοκληρωμένη στρατηγική του προγράμματός του,  πρώτος πυλώνας είναι η δημοσιονομική εξυγίανση με βραχυπρόθεσμο στόχο  σύντομα ο προϋπολογισμός να έχει πρωτογενές πλεόνασμα. «Είναι ένας πραγματοποιήσιμος στόχος, που δεν συνιστά απλώς υποχρέωση απέναντι στους δανειστές μας, αλλά προϋπόθεση για να βγούμε από την κρίση και την ύφεση». Και ανέφερε ότι υιοθέτησε την πρόταση για ίδρυση Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, όπως έχει προταθεί από τον Νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη που θα συμβάλλει και στην ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Δεύτερος πυλώνας, είπε ο κ. Αναστασιάδης, είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου και επιτελικού κράτους. Στόχος να καμφθούν ο υπερ-συγκεντρωτισμός εξουσιών, η γραφειοκρατία και η δομή μιας υδροκέφαλης δημόσιας υπηρεσίας που αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη και την πρόοδο.

Ως πρότυπα κράτη ανέφερε τη Δανία για τη μείωση της ανεργίας, το φινλανδικό μοντέλο στην εκπαίδευση και τη Σουηδία για την αποκέντρωση και τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο κ Αναστασιάδης, διευκρίνισε και πάλι ότι η πρότασή του για δημιουργία υφυπουργείων, δεν θα σημάνει επιβάρυνση για τον φορολογούμενο. Παράλληλα, επέκρινε τις καθυστερήσεις στην χορήγηση πολεοδομικής άδειας, έκδοσης τίτλου ακινήτων, εφαρμογή συμβολαίων, τίτλων ιδιοκτησίας, υποσχέθηκε τάχιστη προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, προώθηση των συμπράξεων ιδιωτικού – δημόσιου τομέα, υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων και ουσιαστική αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.

«Το παράδειγμα των αεροδρομίων θα πρέπει να επαναληφθεί με λιμάνια, μαρίνες, συνεδριακά και τεχνολογικά πάρκα, κυβερνητικά κτίρια και σωρεία άλλων αναπτυξιακών έργων και υποδομών».

Θα θεσπιστούν, τόνισε, αυστηροί κανόνες ελέγχου και διαφάνειας. Θα αλλάξει ο τρόπος διορισμού της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και θεσμοθέτηση Επιτροπής Προσλήψεων και Προαγωγών για τους διορισμούς στα ΔΣ των Ημικρατικών, ώστε να μην επικρατεί κομματοκρατία, αλλά να διορίζονται οι καλύτεροι. Και παράλληλα, θα αυστηροποιηθούν οι ποινές για διαφθορά.

Θα δημοσιοποιούνται με αιτιολόγηση οι αποφάσεις για κατακυρώσεις των προσφορών σε δημόσιο και ημικρατικό τομέα, θα υπάρξει περιορισμός των θητειών εκλελεγμένων πολιτειακών αξιωματούχων και  η δημόσια υπηρεσία θα σταματήσει εκ των πραγμάτων να αποτελεί το όραμα για εργοδότηση των νέων. Κάθε 4 αφυπηρετήσεις θα γίνεται μία πρόσληψη είπε, «οπότε το Cyprus dream που ήταν ο διορισμός στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, δεν θα είναι πια ούτε υπαρκτό, ούτε ορατό, και λόγω των οικονομικών συνθηκών, αλλά και λόγω του ότι θέλουμε να νοικοκυρέψουμε το κράτος».

Θα διατίθεται από τον επόμενο χρόνο, συνέχισε, το 1% του προϋπολογισμού που αντιστοιχεί σε 75 εκ ευρώ για προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας, μετεκπαίδευσης και εξειδίκευσης, κάνοντας αναφορά στις 120 ειδικότητες που θα χρειαστούν για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και ζήτησε να γίνει έγκαιρα σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός για τις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Μίλησε επίσης για εκσυγχρονισμό του συστήματος δικαιοσύνης